Култура

Арт център „Чупетльови двори” отвори врати и посрещна първите си гости

Анелия Балабанова

14163837_1055003987881824_838771845_o

В седмицата, когато отбелязахме празника на Самоков, арт център „Чупетльови двори” отвори врати и посрещна първите си гости. Това сакрално за собственичката Поля Станчева място, уникално по рода си обещава да се превърне в средище на културата, изкуството, хубавата музика и добрите идеи. Откритото дворно пространство на известната Чупетльова къща е изпълнено от духа на разположения в непосредствена близост Девически манастир „Покров Богородичен” и историческите следи на миналото, с които е осеяно протежението на улицата. „ Изобразителното изкуство ми е хоби. Аз съм колекционер, събирам и национални костюми, превърнали се в моя страст. Реших да предоставя къщата, която имам в Самоков на обществеността с цел популяризиране на дестинацията и традициите, които са много важни в този град. Свързани с иконописта, занаятите и не само. Надявам се да имам възможност да правя такива изложби, малки концерти, както се случи в празничната за самоковци седмица” –  споделя ентусиастката със самоковски корени.

14182252_1055009244547965_825403360_n

Първата импровизирана изложба в арт център „Чупетльови двори”, открита от Аксиния Джурова подредиха малките зографчета на Маргарита Кьосева. Чуждестранни гости – японци, италианци станаха част от събитието, а сред присъстващите бяха още кметът Вл. Георгиев и изп. директор на „Самел – 90” АД – инж. Петър Георгиев, самоковски общественици. Началото на една добра идея вече е поставено, какво предстои оттук нататък?

„Желанието ми е тази къща да заживее по—активен живот, защото обикновено отсядаме тук по няколко седмици през лятото и няколко през зимата, когато идваме на ски. Благодарение на съседката, която е като уредник на арт центъра, той ще бъде отворен всеки ден като ще работим най-вече по заявки. Готови сме да организираме всякакъв вид мероприятия” – разкрива намеренията си Поля и не спира да крои планове. В импровизираната приемна към центъра има пиано, което очаква с готовност очаква всеки желаещ да засвири на него. Навън, в двора пък има възможност за пленери. Тайната амбиция на нашата събеседничка е да възроди иконописната самоковска школа. Освен с Маргарита Кьосева, изразява своята готовност да работя и с други художници, които пожелаят да направят такива курсове.14193768_1055018524547037_596988066_n

„Иска ми се да направя тематични вечери – защо да няма тематична вечер на самоковските носии, например?” – пита се собственичката на арт център „Чупетльови двори” убедена, че скоро той ще се сдобие със свой собствен календар. Засега обаче е все още много рано. Занаятите също ще бъдат вплетени в дейността. „Говорила съм с дърворезбари, които с удоволствие казаха, че ще направят майсторски класове – тип уъркшопове за деца и възрастни. В момента на запад е много популярна арт терапията и се надявам и в България хората да поискат да правят нещо с ръцете си за успокоение. Мислила съм си за грънчарство. Много се радвам, че кошничарството е на път да се възроди. Разбира се и дантелата” – открехва вратата на бъдещето Поля.

По думите й това не е къща за гости и като собственици ще си запазят личното пространство, но дворът е достъпен за всички. В него всички почитатели на изкуството са добре дошли, за да се изпълни със съдържание, превръщайки се в едно малко кътче за изложби, концерти и всякакви събития.

Много ме зарежда. „Аз съм влюбена от първия ден в тази уникална къща. Много ме зарежда, сърцето ми е тук. Самоков трябва много да се гордее, че има такива паметници на историята и културата. Да ги пази и повече хора да им се радват и имат достъп” – заключава Поля Станчева..

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close