ОбществоРегионалниСамоков

Арт фестивалът на младежите „Лаго фест“ в два дни и с много активности в Туристическата градина

Анна Манова

 Задава се третото издание на арт фестивала на младежите „Лаго фест“. Тази година организаторите не са пестили сили и средства и освен, че се молят за хубаво лятно време, защото всичко ще се случва на открито, дават заявка събитието да е повече от запомнящо се. Организатор на „Лаго фест“ е Фондация „SEED”, с подкрепата на Община Самоков. Фестивалът се осъществява по проект: Един подход – много решения. Модел за интегрирано развитие (МИР, гр. Самоков), финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Входът е свободен.

Да си припомним малко детайли. Младежкото мероприятие стартира като идея и реализация през 2019 година. Успява да бъде осъществено и през 2020, въпреки обстоятелствата с пандемията. Това обаче е й основната причина младежкото събитие да не види бял свят през следващата 2021 година. Но през тази се завръща с пълна сила, за да запълни липсата от предходната и с по-амбициозна задача. А именно да бъде двудневно събитие, което ще се проведе идната събота и неделя – 16 и 17 юли, и да отговори на търсенията на младите хора в Самоков, т.е да предложи възможно повече активности.

Теренът за провеждането му си остава същият – сцената в Туристическата градина. Защото какво по-подходящо място – красива природа и чудесна локация за събитие, което събира на едно място музика, шоу програма, игри, спорт, кино, детски увеселения, ателиета, стенд ъп комеди, базар… под открито небе. Часовият диапазон и на двата фестивални дни е от 16:00 ч. до 22:30 ч., с разнообразни активности и забавления, но и в по-ранните часове се очаква да има добра атмосфера, с ателиета, кътове за отдих, детски увеселения, хапване, напитки и забавления за малки и големи.

В музикалната програма са предвидени група „Оратница“, които представят българския фолклор по малко по-нетрадиционен начин.  За първи път в Самоков ще гостува група „Молец“. Ще има етно джаз, за любителите на този тип музика. В сектор музика ще се включи и певицата Мила Роберт. Ще гостува също Rock School, което ще направи музикална работилница.

По време на „Лаго фест“ е предвидена шоу програма с участието на Георги Кючуков. Той има награда за комедиант на България за 2021 година. Кючуков ще представи Stand-up Comedy Show. Той е гостувал няколко пъти в Самоков по покана на организаторите в Хъба. Наред с порцията смях е предвидено и лятно кино под звездите, със специалното участие на режисьора и влогър Крис Захариев. На фестивала той ще представи своя селекция от късометражни филми. Крис Захариев е създател и на уеб-сериала „Да се изгубиш нарочно”, документално приключение сред най-затънтените селца в България. Изненадата в тази киновечер ще бъде излъчването на първия късометражен филм на Фондация „SEED” – Lockdown stories, дело на Георги Николов – Гопето.  В него се разказва  за различните професии, засегнати от ковид кризата.

На място ще гостува и младата поетеса Надежда Вътева /“Творилница с Надежда“/, която пише стиховете си на специално изработени и декорирани от нея карти. Тя ще представи поезия под съпровод на музика. И докато сме на вълна изкуство, тук е мястото да се допълни, че ще има кът за рисуване и чаша вино, под ръководството на самоковската Теодора Василева.

За любителите на игрите и спорта има предвидена релакс зона, където ще бъде разположена тенис на маса, ще има йога за деца и възрастни, семейни игри на открито, настолни игри. Там ще бъде включен пикник сектор, където ще има одеяла. А желаещи могат да си донесат собствени и да се отдадат на почивка сред красивата природа. Ще има възможност за направата на така характерната за района чушка – пръжка. И за да се продължи линията с хапването, организаторите са предвидили и готвене наживо. В сектор храна и напитки, тази година специални гости ще бъдат КЕВА бар, София.

Различни арт, образователни и забавни работилници за малки и големи, водени от местни професионалисти, ще бъдат на разположение на присъстващите на „Лаго фест“. Както и базар с ръчно изработени неща. Към събитието ще има и вело състезание, което ще се проведе на Pump Track Samokov.

А за да получавате повече информация харесайте официалната фейсбук страница на фестивала LAGÓ Fest – https://www.facebook.com/LAG%C3%93-Fest-309564073063010.

Lago Fest

ПРОГРАМА

16-17 юли 2022

16.07.2022

ЕТНО ДЖАЗ, МОЛЕЦ, Оратница

Начало на фестивалния ден: 16:00 часа с различни активности и DJ

Начало на вечерната програма: 19:00 часа

17.07.2022

Георги Кючуков – Stand-up Comedy Show, Mila Robert, Кино Вечер с гост Крис Захариев

Начало на фестивалния ден: 16:00 часа с различни активности и DJ

Начало на вечерната програма: 19:00 часа

И през двата дни ни очакват:

Детски увеселения

Арт работилници

Занимания за възрастни

Зони за семейни игри и отдих и още много забавления, а на 17 юли музикална работилница ще проведат от Rock School.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close