ОбществоРегионалниСамоков

За първи път в Долни Окол се проведе “Арно оро”

„Самоков 365“

В село Долни Окол се проведе първото издание на фестивалa „Арно оро”. Вдъхновител и инициатор на събитието е Йорданка Тодорова, художествен ръководител на Kлуб за народни хора „Стоян Караджов“. Фестивалът се реализира със съдействието на Инициативен комитет за възраждане на Долни Окол.

Йорданка Тодорова заедно с кмета Владимир Георгиев и деца от танцов състав “Арно Оро” откриха фестивала. Градоначалникът поздрави организаторите за страхотната идея и добрата реализация.

„Прекрасно е, когато в селата хората се обединяват и правят такива фестивали, които обединяват около себе си любовта към населеното място и популяризация на автентичният му фолклор“ – каза в поздрава си кметът Георгиев.

Специален гост на фестивала бе националната ни състезателка, четирикратна европейска и вицесветовна шампионка Биляна Дудева. Тя, заедно с председателят на Инициативния комитет за възраждане на Долни Окол Стоян Саладинов поздравиха гостите на събитието.

Читалището в село Долни Окол бе създадено преди малко повече от година, но вече има детски танцов състав „Арно оро”, които бяха и първото изпълнение на едноименния фестивал.

Идеята на тазгодишната програма бе да се събат любители и приятели, обединени от любовта към фолклора, да представят традиционните български народни танци и песни и да привлекат по- младото поколение, като му покажат, че това е най-хубавото наследство, което трябва да съхраняват и поддържат.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close