Общество

Аплодисменти за акордеонистите на Георги Машов

Анелия Балабанова

Една забележителна годишнина и преклонението пред таланта събраха самоковци в препълнения салон на Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”. Бивши и настоящи възпитаници на Школата по акордеон с ръководител  Георги Машов дойдоха, за да отбележат 40 години клас акордеон. „Всичко, което ще се случи на сцената е доказателство, че музиката е най-силното средство за въздействие – тя сплотява, възпитава, обединява и създава приятелства, независимо от времето и разстоянието” – заяви в приветствените си думи водещата Ралица  Стоянова.

Под аплодисментите на публиката се изявиха бившите възпитаници на класа по акордеон към Читалището с преподавател Георги Машов – Станислав Волев и Емил Николов. Искрено възхищение с изпълненията си предизвикаха и останалите музиканти, направили първите си стъпки и опознали акордеона в самоковската школа. Едни от тези, които сравнително скоро са се разделили с нея са Мариян Минчев -ученик в софийско музикално училище и Ирена Рогачева – студентка втори курс в Музикалната академия. Любовта към музиката и акордеона все още продължава да бъде тяхната пътеводна светлина в професионалното им развитие. Във своя втори дом – Читалището се завърнаха и Васил Асенов, Васил Николов и Румен Иванов – завършили СМУ. Стефан Йорданов пък в момента е преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград.  Всички те показаха пред присъстващите, че са получили едни стабилни основи в ръководения от Георги Машов клас по акордеон. За тези 40 години от Школата са излезли едни достойни хора и музиканти, които продължават да прославят името на Самоков.

Щафетата вече е предадена на по-малките бъдещи надежди в лицето на Николай Петров, Димитър Рогачев, Иво Иванов, Георги Даганов, Радослав Даганов и Адриан Чучуков. Те също показаха, че са си научили добре урока и че времето прекарано с акордеон в ръце не е загубено. „В началото беше трудно, защото ученото е едно на ръка, практиката е друго, работата с хора изисква невероятно търпение” – заяви преди време в интервю за „Самоков 365” Георги Машов. Нещата вероятно не са се променили, но пък удовлетворението и резултатите са налице. Музикален поздрав към публиката отправиха ДВГ „Медени звънчета” при ОУ „Митр. Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева. Звуците на акордеоните продължаваха дълго да разкъсват тишината, след като цветята бяха поднесени, а прожекторите изгасени. В очакване на следващия концерт-спектакъл и предстоящата 50-годишнина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close