КултураОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Антон Радичев: Впечатлен съм от организацията и участниците в театралния фестивал в Самоков

Зоя Станкова

Големият български актьор Антон Радичев, познат предимно с комичните си роли, беше председател на тазгодишното издание на Националния фестивал за любителски театри „Театър без граници”. Срещаме се с него непосредствено след като са определени наградените в различните категории за да сподели впечатленията си от фестивала, творческите колективи, организацията и града.

 Г-н Радичев, за пореден път сте в Самоков. Какви са впечатленията Ви от града?

Това не е първо мое гостуване в Самоков. Идвал съм много пъти с театъра на Искра Радева „Искри и сезони“ и винаги съм играл главни роли на препълнен салон. Много хубава е самоковската публика, с усет към театъра. Освен това имам много приятели в града. Силно впечатление тук ми е направил Девическият манастир. Посещавал съм доста места тук. Ходя често в Боровец при моя приятел Христо Рангелов в хотел „Калина”. Там участвам в програмата и правя някои неща за Нова  година и по други празници. Срещаме се с най-различни наши приятели. Имам много хубави впечатления от града и от курорта.

Споменахте пред самоковската публика, че това е първият път, в който сте от другата страна – не в ролята на актьор, а на оценяващ. Как се чувствахте в качеството на председател на жури?

 За първи път присъствам на фестивала за любителски театри в Самоков и искам да споделя своето хубаво впечатление от него. Гледах по четири постановки на ден, което не е малко и е в реда на нещата. Важното е, че участваха театрални колективи от цялата страна, от различни градове и села, от различни читалища. Впечатление ми направи и това, че има много млади хора, които се занимават с театър. Определихме наградите с останалите членове на журито, като желанието ни беше почти всеки театрален колектив да бъде отличен с нещо. Имахме и по няколко номинации за главна женска и мъжка роля, защото българинът е много талантлив човек. Като цяло в България има много талантливи хора и това ми прави силно впечатление. Още повече, че тези любители имат други професии и все пак намират време да се занимават с театър и да учат страшно много текст. Това наистина ме впечатлява и е достойно за уважение.

И все пак как оценявате любителските колективи?

 Удоволствие беше за мен да бъда председател на комисията. След всяка постановка имах възможността да се срещна с хората и с творческите колективи на всяко едно населено място. Хората имаха желание да се срещнем, да поговорим, да се снимаме за спомен. Споделял съм им моите забележки, а те не се обиждат или засягат. Голяма част от любителите бяха на моето мнение, за тях това е нова сцена и е нормално да има известни разминавания. Представяли са си нещата по съвсем друг начин. Въпреки че условията в Самоков са много добри, има моменти, с които не са се съобразили. Голяма част от колективите не са имали възможност или не им е стигнало времето да репетират и да бъдат в кондицията, която е необходима. Или не са успели да се представят по начина, по който са играли на собствена сцена. Като цяло съм с много добри чувства. Искам да благодаря на ръководството на читалището за поканата, на управата и на всички колективи. Пожелавам успех на фестивала и занапред.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close