Политика

Антони Тренчев от Реформаторския блок: „Политиката е изкуство на възможното”

antoni 5Анна Манова

 

Най-важната ни победа е, че РБ ще се яви с единна регистрация на местните избори – това ще даде стимул на хората да ни подкрепят, казва най-младият реформатор в 43-то Народно събрание

 

 

Антони Тренчев е един от най-младите политици в настоящето управление на държавата. Той е от парламентарната група на РБ и има амбицията да продължава да се развива в тази насока, тъй като личните му виждания и убеждения съвпадат с тези на партията, към която принадлежи. И макар често след името му да поставят #бъдикрасивизамълчи, това е само опит да се омаловажи дейността му и по някакъв начин е стрела в посока на това, че е твърде млад, само на 28 години. Но зад тази наглед крехка възраст стои солидно юридическо образование, получено в чужбина. Като самият Тренчев смята, че камъкът си тежи на мястото и най-добре се прилага наученото там, където си роден, мястото, за което те е грижа.

 

В момента той е член на Изпълнителния съвет на ДБГ и ръководи секторна група „Интернет комуникация”. Името му стана популярно с няколко факта – единият беше искането за прилагане на полиграф за политическите лъжи и за т.нар ”тролене” в интернет, свързано с разпространяването на невярна информация и плащането на определени лица да се грижат за това.

 

До този момент е внесъл 6 законопроекта, както и искане за промяни в Конституцията на РБ, промяна за закона на държавния служител и за висшето образование. Интересен факт е, че е емоционално и родствено свързан с град Самоков. За политическите виждания и за вижданията в политиката, един разговор с Антони Тренчев.

 

 

Здравейте, г-н Тренчев. Нека започнем от самото начало – разкажете ми за себе си това, което искате хората да знаят за Вас?

 

Казвам се Антони Тренчев и съм на 28 години. Завършил съм бакалавърска степен по английско и германско право в “Кингс колидж” в Лондон и съм магистър по германско и европейско право от университета “Хумболдт” в Берлин. Народен представител съм в 43-тото Народно събрание от “Движение България на гражданите” от РБ, член съм на Изпълнителния съвет на ДБГ и ръководя секторна група “Интернет комуникация” в партията. Бях основен двигател през пролетта за организиране на кръглата маса, която доведе до публичния ангажимент на политическите партии да се откажат от т. нар. “тролене” – разпространяване на невярна информация в интернет чрез платени коментатори.

 

Вие сте един от най-младите представители в парламента. Как се чувствате там?

 

Чувствам се в професионална среда в РБ. Според мен първата стъпка в политиката е да имаш желание за работа и да виждаш резултата от работата си. Тази амбиция ме движи от години и се радвам, че в парламента също мога да работя активно. Трупам безценен професионален, политически и житейски опит. РБ работи много активно по реформите и борбата всеки ден е страхотен шанс за трупане на политически умения и компетентност.

 

Вие сте депутат от ДБГ. Защо избрахте точно тази партия или тя избра вас?

 

С “Движение България на гражданите” имаме повече от общи цели и идеи. С екипа на г-жа Меглена Кунева се сработихме още от първия ден – аз бях доброволец в нейната кампания – когато се кандидатира за президент. ДБГ защитава тези десни идеи и принципи за свободна пазарна икономика, разделяне на властите,  справедливост и законност, зад които стоя и аз. Съвсем скоро станахме членове на ЕНП, аз съм и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ПАСЕ – това е много ценен политически и международен опит за мен като млад човек.

 

По образование сте юрист, защо избрахте политиката пред правото? И още един въпрос в тази връзка – учили сте в чужбина, но защо се върнахте, когато всички бягат?

 

Политиката и правото са взаимно свързани – като законодател, не може да не познаваш езика на закона, неговата същина, ефект и смисъл. Така че, смятам, този избор е логичен. Що се отнася до връщането ми в България – мисля че натрупаните в чужбина знания и опит имат много повече тежест, когато се прилагат в интерес на българското общество. Не можем да сме егоисти в знанието.

 

Има ли разминаване в очаквания и дела в политиката? И защо?

 

Понякога се разминават желанията и възможностите – политиката е изкуство на възможното. Не винаги може да се получи консенсус по важните въпроси – има 8 политически партии в 43-то НС. Често се сблъскваме с непознаване на процедурите и времето, което отнемат, с политически инженерства, в сенчести коалиции. Аз като млад човек не приемам такива способи за въздействие върху баланса в парламента, защото хората не очакват това от депутатите си, а да решават проблемите. Във всяко едно отношение политиката е въпрос на планиране, тактика и стратегия, насочени към реалното приемане на закони, които са в интерес на обществото. Така че, надявам се младите хора в парламента да успеем да ограничим неприемливите способи.

 

Истината ли дразни най-много политиците? И защо толкова „красиво” се лъжем по изборно време? Детектор на лъжата ли трябва или просто някакъв остатък на морал?

 

Детекторът на лъжата беше моето предизвикателство към политиците на миналата кампания. Исках да видя готови ли са да казват истината и да застават зад думите си. Но нека да обърна внимание, че има един наложен с времето стереотип у нас, че политиците не правят друго освен да мамят, за да постигнат лична облага. Има и такива вероятно, но младите народни представители упорито се противопоставяме. От Реформаторския блок се опитваме да променим този стереотип – действията ни да бъдат публични, прозрачни, ангажиментите ни да са спазени. Ако трябва да се върна на полиграфа – аз вярвам, че има рутинирани играчи в българската политика, които действително трябва да бъдат подложени на такава проверка. Но и, че има български политици, отстояващи ясни морални принципи. Аз съм се учил от опита на Меглена Кунева, на Найден Зеленогорски и считам, че това беше ключово за мен да заема добрата страна в политиката. От тази страна на политиката, в групата на РБ, уверявам ви, е достойно да бъдеш.

 

Как трябва да се гласува, за да се избегне познатата картинка на търгуване на гласове и подаряване на политически комфорт на някой за още 4 години?

 

Най-важният елемент в борбата с изборните злоупотреби е превенцията – както от страна на МВР, така и от страна на общинските власти. Политическите партии и техните представители на местно ниво трябва официално да се ангажират да не прибягват до изборни машинации – като регистрацията на нови жители, за да осигурят гласове в своя полза. Хората трябва да излязат да гласуват и с вота си да изпратят извън политиката хората, които опорочават процеса.

 

# Бъдикрасивизамълчи дразни ли ви това често определение за Вас?

 

Винаги ще има неоснователна критика в публичното пространство – ние сме публични хора и сме поели тая отговорност. Аз давам максималното от себе си и в комисиите, и по време на парламентарния контрол, и в политическата си работа по изграждане на младежката мрежа на ДБГ, и в работата на парламентарната група, в работата ми в ПАСЕ,  за да отговоря на ангажиментите, които съм поел пред избирателите ми. Иначе, ако е за дебата, ще отговоря с #бъдиактивенинесеотказвай. Всеки, желаещ да си каже мнението и да му се чуе гласът е добре дошъл в структурите на ДБГ.

 

Имате ли изказване от парламентарната трибуна и ако да на каква тема?

 

За първите девет месеца от мандата на това Народно събрание съм внесъл шест законопроекта, включително предложения за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, законите за държавния служител, за висшето образование. Задал съм въпроси към министри от парламентарната трибуна свързани с режима за износ на лекарствени продукти, Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри, финансовите корекции по Оперативна програма “Околна среда” на ЕС.

 

Предстоят местни избори, как виждате политическата картината по места? Какви са вашите очаквания?

 

За Реформаторския блок тези избори са начин да затвърди доверието и влиянието си на регионално ниво като основен двигател в дясно и работим активно в тази посока. Прогнозираме, че РБ ще има повече от един кмет на областен център, а вече в над половината общини имаме постигнати единни кандидатури. От ДБГ вече издигнахме Прошко Прошков за водач на листата на РБ в София. Ще подкрепим кметовете на Монтана, Кюстендил, Карлово. Имаме вече единен кандидат за кмет на Плевен, на Добрич. Очакваме в рамките на следващите дни всичко да бъде ясно. Най-важната ни победа е, че РБ ще се яви с единна регистрация на местните избори – това ще даде стимул на хората да ни подкрепят.

 

Кога, според Вас, България ще стане нормална държава за живот, от позицията на един млад човек?

 

България е европейска държава, със своите специфични особености. Не всичко е наред, не особено добре работят всички институции, но това важи и за редица други страни в ЕС. Истина е, че има много неща за уреждане, но че вървим във вярната посока е неоспоримо. Здрав разум и много труд според мен е формулата на успеха.

 

Имате емоционална връзка със Самоков, разкажете малко повече. Какви са Вашите впечатления, какви са Вашите спомени, идвате ли често? 

 

Не само емоционална – имам родова връзка – дядо ми е от Самоков. Имам хубави детски спомени, свързани със Самоков – семейни, за рода ми. Посещавам роднините си в града – в интерес на истината при всяка възможност – и не отричам, че в мен има една част самоковец.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close