ПолитикаРегионални

Анна Тодорова – млад социалист, член на общинския съвет на БСП

ani„Вярвам, че България спечели в тези избори. България спечели своя достоен президент. Аз гласувах за категорична промяна в президентската институция и това тя да бъде изпълнена със съдържание и смисъл, да излъчва авторитета, който ѝ подхожда, за да не се срамувам, а да се гордея с президента. Затова гласуваха и повечето самоковци и хора в България. Въпреки мажоритарния характер на гласуването, ясно пролича категоричния вот на несъгласие и протест срещу начина, по който се управлява страната. Това обедини хората от целия политически спектър и от всички възрасти. Като противовес на заплахите за апокалипсис от страна на ГЕРБ и в комбинация с по-добрата кандидатура и проведена позитивна кампания на ген. Радев, е налице и огромната разлика от 23% между него и Цецка Цачева. Дори целенасочено, напук на ултиматума, поставен от Борисов, който се държеше все едно поименно е споменат в Конституцията. Хората не обичат да бъдат изнудвани, не харесват черния PR, нито задкулисните договорки за подкрепа. Кредитът от 16 млрд., провалената българска кандидатура за ООН, замразените бюджетни плащания, защитата на неясно чии, но категорично небългарски интереси, както и кандидатът на ГЕРБ – носител на статуквото и оставящ съмнение за зависима от премиера президентска институция, са само част от аргументите на хората да гласуват негативно и да разбият еднополюсния модел. Много българи не се почувстваха представени в този избор, но въпреки това излязоха и гласуваха за кандидата, който им вдъхна повече доверие.

Трябва да се каже, че едва 5 % гласуваха срещу всички. За жалост, ГЕРБ не успяха да понесат с достойнство първата си загуба. И вместо да разберат ясно посланието на суверена, се разсърдиха. Политиката обаче не е игра на „Не се сърди човече“. Тук има ангажименти и абдикацията не връща заеми, нито решава проблемите, които тропат с идването на зимата на портата на всеки дом. За мен остана усещането, че някой се изнизва „по терлици“, за да си измие ръцете и да влезе със замах и по-голяма компания – чист като новородено – през мажоритерния вот. Не мисля обаче, че това остава незабелязано – този път от непредубедения зрител. Той ясно каза мнението си и очаква то да се материализира с разум.

В Самоков вотът за мен е продиктувано и от разделението в редиците им на местно ниво, което имат от няколко години, но хората в градовете като нашия много по-силно усещат липсата на държава, загрижена за проблемите им. Не излизат от рамките на общия протестен вот. Резултатите като цяло за областта са съизмерими с нашите. За мен по-ясно изразен е патриотичният вот, който се е прелял към Радев”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close