ОбществоРегионалниСамоков

Ани Белемезова показа свои картини в Националния пресклуб на БТА

Анна Манова

Ани Белемезова подреди своя самостоятелна изложба в Националния пресклуб на БТА в Самоков. Всъщност това е втората изложба на Белемезова, като първата беше преди броени дни в родното й село Хвойна, Смолянско.

Авторката се увлича по изобразителното изкуство от малка, но преди две години дава свобода на този творчески подтик и започва да рисува по-интензивно. Рисува акварели, които тя споделя, че й дават свобода. И така на белия лист започват да „цъфтят“ рози, лалета, ириси, нарциси. Понякога събира тези цветя в букети и ги „подрежда“ грижливо във вази. Друг път листът се изпълва с пейзажи. Но те са толкова близки, защото са всичко онова, което виждаме около нас – Чадър чешма, Девическия манастир, някоя къща, скътана в глуха уличка или алея, изпълнена с цветя. Сред картините й рядко присъстват човешки фигури, лица и абстракции, но могат да бъдат видяни коне, пеперуди и котки.

Ани е мислила няколко пъти за самостоятелна изложба, но винаги нещо сякаш не й е достигало. Може би смелост или известна увереност са факторите, които са я спирали. И така до настоящата изложба.

„Бях поканена на изложба преди няколко седмици тук пред Галерията. Тогава Ани Манова ме попита кога ще покажа картините си и аз.  Отговорих й, че навсякъде е заето, няма къде и кога. Тогава едно момче, което стоеше до нея ми каза, че може при него. Не знаех, че в БТА правят изложби. Посетих мястото, хареса ми. Трябва да благодаря на Иван Ласкин за цялата организация. От мен се изискваше единствено да уточним ден и час и да донеса картините си“, сподели пред аудиторията Белемезова.

„Продължавам да твърдя, че моето изкуство е аматьорско, но все пак то се възприема със сърцето. И ако човек е обременен с теоритично познание за художествените форми той веднага ще открие несъвършенствата. А когато си обикновен зрител си казваш дали ти харесва или не ти харесва“, допълни Ани Белемезова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close