Общество

Ангел Щъркелов: “Опичайте си акълó, нема да сбръкате”

Мария Галчева

angel2Тази седмица наш гост е идеологът и създател на групата „Кореняци самоковци“. Както знаете Ангел Щъркелов издаде и книга със същото заглавие, която буквално кара хората да се заливат от смях, четейки изразите, свързани с нашия бит и ежедневие. Толкова сме свикнали с тях, но въпреки всичко, когато ги видим написани, няма как това да не предизвика реакция.

И обикновено реакцията е смях. Книгата „Кореняци самоковци“ изчезна като топъл хляб. Но тя не е побрала целия набор лафове, защото де факто той е неограничен. Самоковци са такъв тип хора, че от всяка ситуация могат да създадат вечен анекдот.

Вижте сами какво се случва с най-голямата самоковска онлайн група и какво е замислил Ангел, за да направи чувството ни за уникалност още по-неповторимо и забавно. Без никаква зла умисъл, разбира се, защото в хумора често намираме не само забавление, но и спасение от реалността ни.

 

Здравей, Ачо, с какво се занимава творческата ти мисъл днес?
Здравейте! Първо благодаря за поканата! Радвам се, че отново ще фигурирам в най-четения вестник “из градо”. А като се замисля за въпроса…не зная мисълта ми колко е творческа, но в момента я усещам, че е в режим “stand by”. Имам приятни идеи, но ги няма все още черно на бяло. Съсредоточен съм върху други ангажименти в момента и само чакам точния момент да “изригна” с нещо интересно и ново.

„Кореняци самоковци“ има над 8000 фенове във Фейсбук. Как се „смогва“ с такава аудитория? Какво иска тя и какво ти препоръчва?
Аудиторията иска забавление! Без значение как е поднесено и представено, важното е да е забавно и интересно. Забелязал съм, че стихчетата се харесват повече, но гледам да има всеки по нещо и да става все по-разнообрано.А относно препоръките…никой не е изявил претенции.

Откъде се появяват лафовете и как разбираш, че ще има фаворит?
Никога не знам дали ще има фаворит. Лафовете, които са без кавички се появяват от мен, от случки в живота, разговори, срещи и т.н. Има и лафове, които представляват самоковския манталитет, също от мен. А тези в кавички са хорски, но при нужда ги дооформям…много дразнеща дума…дооформям (хаха).

Кой е най-рейтинговият лаф? С какво обикновено е свързан той?
И точно тук е моментът нотката кореняшко в мен да проговори “Е с’а, кое не знам-не знам! ” Просто не съм преглеждал статистиките, но има доста добри попадения при циничните лафове.

Поправими ли са самоковци в грубостта си?
Зависи колко по-груб стои срещу тях. Демек трудно!

Кое според теб е най-благодатното за създаване на анекдот?
Спокойствието и умението да пресъздадеш сериозното в забавно.
След книгата „Кореняци самоковци“ какво се промени при теб?
Станах една идея по-горд, че съм успял да я напиша.

Обмисляш ли появата на още една или ще допечатваш?
Ооо, ще има и втора! Планирах я до края на годината, но може да закъснее малко. Както казах и по-горе, просто трябва да дойде моментът. А пък и искам да е малко по-различна от тази и да достигне ниво “чук” и тогава да се появява на бял свят.

Посланието ти към самоковци?
Една поговорка гласеше “Опичайте си акълó, нема да сбръкате”

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close