ОбществоРегионални

Ангел Джамбазки : „Самоков е разорана нива за патриотизъм и родолюбие”

Самоков 365

Самоковци се хванаха на хорото с песните на Илия Луков в подкрепа на Ангел Джамбазки – кандидат за евродепутат от ВМРО. Той дойде за първата си среща с привърженици и симпатизанти придружаван от представители на местната организация и патриотични структури от общини в София област. Воеводите развяха гордо знамена в името на България и успеха на Ангел Джамбазки на предстоящите евроизбори. Това беше неговото първо гостуване извън София в рамките на предизборната кампания, открита официално навръх Великден  в София. Журналистът Мария Цветкова и вторият в листата Юлиян Ангелов – организационен секретар на ВМРО – Българско национално движение придружаваха определяният като най-успешен български евродепутат Ангел Джамбазки. Той е настоящ зам.-председател на ВМРО, а в организацията членува от 1997 г. Ето какво сподели той по време на гостуването си.

Г-н Джамбазки, защо избрахте Самоков сред  първите градове от Вашата предизборна обиколка?

Самоков е първият град извън София, в който правим среща с хора, които ни подкрепят и поддържат. Той е бил ядро и средище на българското Възраждане. Това е едно от местата, които са запазили и съхранили през годините българския национален дух, минаващ през традициите, обичаите, народните песни, българските хора, уникалните шевици и носии. Самоков винаги е бил град-крепост на българския дух. Това го видях и усетих още през 2000 година, когато бях все още млад организатор и функционер на ВМРО. Тук ,на това място са се състояли едни от най-силните ни срещи с хора, които ни подкрепят. Не заради нас и името, а защото са родолюбци и патриоти. Няма много други такива градове в България и няма как да не започне разговорът за българското родолюбие и патриотизъм през Самоков.

Как споменатото и българската идентичност се вписват в контекста на европейския дух?

Вписва се прекрасно. Това е нашата битка. Ние браним българския дух, семейство и традиция. Идеята на Европейския съюз е да има единство в многообразието. Именно многообразието е това, което ни прави българи и ни отличава от останалите. Българското хоро само по себе си е един много интересен феномен, който ние трябва да запазим и съхраним. Щом започне музиката непознати хора се хващат за ръка и танцуват заедно в ритмите на българската народна традиция. Дали ще бъде шопско, македонско, тракийско или северняшко – всяка една от тези фолклорни области кара българите, спомняйки кои са да се хващат ръка за ръка. Това българският културен код, който ние трябва да запазим в Европа. Аз не искам да казвам на шведите как да си поддържат дома. След като те са го подредили и устроили по своя си начин, аз го уважавам. Не искам обаче шведите, белгийците или пък холандците да ни казват как да си подреждаме нашата къща и че например семейството трябва да е от двама мъже. Аз не приемам такова семейство. Ако подобно нещо е нормално в Белгия – добре, но в България не е. Не желая в училищата да има графа родител 1 и родител 2, както и децата ни да израстват като безполови – джендъри. Има два пола – мъжки и женски. Аз самият имам дъщеря и няма да позволя някой да се опитва да й внушава, че не е момиче, а нещо друго.

Говорите с много плам за чисто българските неща, но на този фон как изглеждат протестите на шофьорите, които отстояват правата си?

Изглеждат като задължение, което ние поехме, приехме и ще браним в следващите години. Когато влязохме в Европейския съюз ни беше заявено, че това е един свободен пазар, в който всеки може да работи, изкарва пари и гледа семейството си. Работата на хората в транспортния бранш е много трудна. Те не се прибират с месеци, за да си видят децата. В един момент нашите европейски „приятели” завидяха на този български бизнес и решиха да го откраднат. Решиха да направят българските шофьори емигранти, гастербайтери, чужденци. Ние няма да допуснем това да се случи и ако ще бъдем в този съюз ще сме равноправни с останалите.

Да очакваме ли в скоро време развитие по темата, свързана с двойния стандарт при храните?

Темата за двойния стандарт при храните я повдигнахме ние. Това беше първият въпрос, който поставих пред Европейската комисия през месец 2016 г. Провокира ме майка, която дойде и ме попита защо в България детските пюрета имат различно съдържание. В моята първоначална реакция отговорих, че това не е вярно. Проверих и се оказа, че е вярно. Бурканче с детско пюре, произведено от една и съща фирма има различно съдържание в България, Румъния, Унгария и Западна Европа. В последния ден на последната сесия от заседанието на Европейския парламент ние гласувахме доклад, който задължи производителите на храни и напитки да предлагат еднакво съдържание в различните страни.

Миграцията се превръща в сериозно предизвикателство за голямото европейско семейство. Какви са вижданията Ви?

През есента на 2013 г. на събиране във ВМРО в присъствието на председателя Красимир Каракачанов и Юлиян Ангелов, който сега е втори в нашата листа поставихме на преден план това, че България трябва да защити своите граници и да не допуска нелегална емиграция. Поискахме да се изгради ограда. Тогава ни наричаха ксенофоби, расисти. Сега, пет години по-късно, всички следват нашия пример. Факт е, че в България има проблем с циганизацията. Единственият човек, който предложи цялостно решение в тази насока беше председателят на ВМРО и зам.-министър председател Красимир Каракачанов. Той подготви и внесе концепция, състояща се от три стъпки – налагане на ред в обществото, влизане в гетата, спиране на социалните помощи и образование за всички.

Радва ли ви, че структурата на ВМРО в Самоков набира все по-голяма популярност и се разраства?

Местната структура на ВМРО дължи много на покойния вече Стоимен Перфанов. В известен смисъл аз също съм се учил от него. Беше от първите хора, които срещнах в организацията. Радващо е, че след него се намериха други идейни хора, които да продължат поетия път- Самоков е разорана нива за патриотизъм и родолюбие.

За какво ще работите през вашия евентуален следващ мандат като евродепутат?

За нулева миграция, премахване на двойните стандарти, за спиране на радикалния ислямизъм в ромските махали, за защита на българския предприемач, работник и доходите на българите.

Слоганът, който сте избрали е „Браним България”. От какво трябва да се пазим?

От миграция, от джендъри, от циганизация, от двойни стандарти. Искаме да оставим на нашите деца България, която ние си представяме, за която мечтаем, борим се и браним.

Related Articles

2 Comments

  1. Какво е общото между автентичното ВМРО от “онова време” и настящото. Кога , в кой период в Самоковско е имала почва ВМРО. ВМРО са ползвани като изпълнители на на “мокри поръчки”. И сега ” нерде Ямбол, нерде Станбул” мислили и измислили “тия лольовци от Искровете ще ги имаме” да гласуват за това що не знаят. Ами що не му поискате да ремонтира шосето до София или какво направи за пътя Дупница-Самоков, който трябва да свърже и магистрала “Тракия” и ” “Хемус”. Намерил наивници и дошъл да ги омайва. Еми гласувайте, какво ще получите. Същото което сте получили до сега. Просто той ще получи, както до сега и ще даде и на председателя на партията си да си купи още една тераса. Дано не сте толкова залупени за колкото ви мислят. След 26-май ще знаят за Вас в Европа и във ВМРО колкото за Северозападната България. Помислете, след отделянето на Княжество България и източна Румелия, Самоковци! в Ония години са намерили и проводили в Берлин! адвокати да обжалват граничното споразумения и в Европа са го уважили и са Изпратили представители да проучат на място и са приели и преместили границата, условно казано при Сефер чешма, при Побит камък, за да се неразделя самоковското землище в Княжеството и в източна Румелия. А, сега Ангел Джамбазки бил най-допринеслият за Б-в евродепутат. Какво точно е допринесъл!? Да си носи в самолета и Брюксел пистолета. Еми гласувайте, нека за още 5 години изкара още един милион и без да работи и да е работил някога нещо се пенсионира с 5-7 Хил. евро пенсия. Гласувайте те си викат”щом Царя едно време вместо железница им е дал шарен бик, защо пък и сега да не ги изработихме. Пък и повечето са цигани и са сигурен електорат” Гласувайте, гласувайте, той и ББ ще дойде да ви друсне едно пред изборно хоро, ама поне може куче или бик да ви доведе, а Ангелчо и това няма. Виждате, като кмета е от БСП Боровец е по-малък от Банско. Това е положението! Сега гласувайте за Джамбазки. Те в Северна Македония се дистанцират от ВМРО, те в Самоков го приемат! Абе явно тука е като в Радуил, мека вода, гулав народ, всичко може да му се пробута!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close