ОбществоРегионалниСамоков

Ангел Джамбазки и самоковските войводи почетоха 118 години от гибелта на Гоце Делчев

„Самоков 365“

Самоковските патриоти от ВМРО почетоха 118 години от гибелта на Гоце Делчев. Това стана пред новоизградения паметен знак, разположен в кв. „Самоково“. На събитието присъства й заместник – председателят на ВМРО – Българско национално движение и евродепутат Ангел Джамбазки.

На 4 май 1903 година пада убит Георги /Гоце/ Делчев. С убийството му България губи един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно – одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно – одринска революционна организация.

Председателят на местната структура на ВМРО Кирил Стойков припомни пред присъстващите свързаността на личността на Гоце Делчев със Самоков. Делчев учи в тукашното железарско училище, a през 1897 г. създава в града първия таен революционен кръжок.

„След Втората световна война името на Гоце Делчев остава встрани от българската история. Крайно време е тази неправда да се премахне и неговото име съвсем достойно да застане до имената на Раковски, Ботев, Левски, където всъщност е и неговото място. Радостен съм, че поставихме наскоро този паметник в нашия град“, сподели Стойков.

След това думата бе дадена на Ангел Джамбазки.

„Гоце Делчев е наричан Левски на македонските българи. Той не е от основателите на ВМРО, както погрешно смятат много хора. Но Гоце Делчев е наричан „сърцето на организацията“. Отдава живота си за българската национална кауза“, подчерта Джамбазки.

Гоце Делчев както и останалите револиционери от ВМОРО са определяни като етнически българи. Днес Гоце Делчев се разглежда като национален герой в България, в която той е считан за един от най-великите революционери, дали живота си за да освободят Македония и Одринска Тракия.

„В последната една година в сянката на световната пандемия остана една голяма битка – битката за българската кауза в Македония. Една от нашите национални икони, която се опитват да ни откраднат, е именно Гоце Делчев. В последната една година работим в посока това да не се случи. Самият Гоце Делчев пише собственоръчно едно писмо до началника на организацията в дупнишко Никола Малешевски. Там подчертава следното: „Какво да направим, брате, като всички сме си българи и от една болест страдаме“. Това е достатъчно красноречиво. Ние сме задължени към неговата личност“, заключи Ангел Джамбазки.

Присъстващите оставиха цветя на  паметния знак на Гоце Делчев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close