ОбществоРегионалниСамоков

Ана – Мария Мирчева – първенец от Първия Дигитален иновационен лагер

Анна Манова

Десет ученици от 11 клас от ПТГ „Никола Вапцаров”, в специалност „Икономика и мениджмънт” взеха участие в Първия Дигитален иновационен лагер, провел се в двата дни – 11 и 12 април. Той е организиран от  JA България и е реализиран с подкрепата на NN България. В него се включиха над 100 ученици от 24 града в страната и 25 преподаватели.

За първи път в историята си този лагер се провежда изцяло в електронна среда. Като учениците бяха разделени в групи по 6-7 души, селектирани на случаен принцип и без да се познават помежду си. Участниците генерираха идеи за създаване на иновативен продукт или услуга в сферата на застраховането на лични финанси, който да осигурява стабилност в ситуация на криза. Така участниците се изправиха пред казус, релевантен на настоящата ситуация на пандемия от COVID-19, и рестартиране на икономическия живот по време и след криза. В своите проекти учениците се насочиха към финансови решения за запазване на съществуващи бизнеси, както и предложиха идеи за по-ефективно управление на личните финанси в условия на пандемия/криза. Доброволци от NN България подкрепиха учениците в търсенето на съвременни решения и се включиха в журито на състезанието.

Сред нашите ученици отлично представяне направи единадесетокласничката Ана – Мария Мирчева, която получи първа награда.

„Участието в дигиталния иновационен лагер за мен беше нов вид преживяване, всичко се случваше онлайн. Наистина беше интересно и забавно. С отбора разработихме идея за нов вид застраховка, която да е в помощ на малки и по-големи фирми. Като в ситуация на криза могат да получат до 50 хил. лв. безлихвен кредит, без да чакат. И могат да върнат в рамките на година или две. Разработвахме идеята в рамките на два дни и след това я представихме пред жури. Много съм щастлива и горда от успеха, научих доста неща. Надявам се след пандемията да се видим с отбора”, сподели пред „Самоков 365” Ана – Мария.

Третото място бе оспорвано и накрая поделено между два отбора, в които бяха нейните съученици Георги Шуманов и Ерика Къркачева. Учениците бяха подготвени от Биляна Стамова.

Това, което им предстои е състезанието „Виртуално предприятие”, което също е с национален характер. Те са класирани за участие във втория кръг на състезанието, който ще се проведе веднага след отмяната на извънредното положение.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close