ОбществоРегионални

Ал. Методиев – Сали: „ДПС не е етническа партия”

Анелия Балабанова

След известно затишие Александър Методиев – Сали проговаря. В откровен разговор за в. „Самоков 365” той сподели мисли във връзка с актуални неща. Поводът за интервюто е 20-годишнината, която отбеляза младежката структура. В организираните чествания се включиха и самоковски представители. „Целта не са изборите. Целта на младежкото ДПС е да стабилизира редиците в структурата и да даде шанс на младите хора. С идеите, които имат те да направят така, че да бъдат полезни граждани на Републиката” – коментира бившият народен представител. Той в момента той работи в централата на партията в София и не крие разочарованието си от случки и събития, които добиха национална известност. Това, което изтъква като факт е, че в последно време все повече роми залагат на образованието и то излиза на преден план. Вижте още подробности в разговора в Ал. Методиев.

Г-н Методиев, ще съумее ли ДПС да запази своята уникалност в навечерието на 2019 и предстоящите евро и местни избори?

Движението за права и свободи /ДПС/ се развива много мащабно и устремено напред. Целта, която си поставя е да има разбирателство между етносите, защото винаги е имало упреци, че е етническа партия. Категорично заявявам – ДПС не е етническа партия. В нея членуват хора от всички етноси и затова е либерална партия. Тя отстоява своите цели и задачи. Не очаквам промени във връзка с евентуални избори, защото ДПС винаги е била на ниво и ще продължава да е. Целта й е не да управлява, а да има фронт за развитие на всеки един български гражданин.

Как могат да бъдат оборени нападките, че ДПС е етническа партия?

Вие виждате, че не само ДПС, цялата общност е против управляващите затова, че си позволяват по всякакъв начин, дори и вулгарно да отправят обиди към българските граждани. Идеите на ДПС имат оттенък и развитие. Това е припозната партия, която цели доброто развитие на българските граждани като цяло, а не само на един етнос.

Усещам някакво огорчение, от какво е породено то?

Възрастните казват, че злобата не отива в животните, а в хората. За много местни хора беше неприятно, че един циганин /визирам себе си/ успя да влезе в редиците на Парламента. Това е злобата на самоковци. Усетих я на гърба си, но всеки е прав да мисли каквото си пожелае. Има някои мои съграждани, които не са ме познавали като човек, но ме плюеха. Аз бях разочарован от това нещо. Поотдръпнах се не от политиката, а от ежедневието в Самоков. Сега съм в София и работя в централата на ДПС. Не обръщам много внимание на проблемите на самоковци, защото съм разочарован. Както казват – времето лекува, вероятно ще им простя на някои тази помия, която се изсипа върху мен.

Някои неща със сигурност са достигнали до Вас като протеста през пролетта, който получи широк обществен отзвук…

Както знаете, аз организирах контрапротест, защото тези протести, които са измислени и проведени под някаква форма не би трябвало да се състоят. Това е насаждане на изкуствено напрежение между българи и цигани. Ние сме малък град, в който живеят много спокойно, добродушно българи и цигани. Винаги съм казвал, че Самоков е единственият град, в който няма изкуствено напрежение. Някои се опитват да насаждат такова, затова с колегата Ангел Радков направихме контрапротест и не позволихме да се състои официалният протест, който нямаше да доведе до нищо. Единствено до назряване на напрежение. Тогава трябваше да излязат тези ранобудни самоковци и да отчетат това нещо, което се направи. Вместо това имаше оплюване – кметът е осигурил добруване на бат Сали и Али, за да се направи контрапротест. Това бяха приказките на самоковци. Мен не ме притесняваше толкова какво говорят хората. Исках да няма напрежение между самоковци.

Друга тема, която не излиза от дневен ред е ситуацията във „Възраждане”. Много хора са на мнение, че там е невъзможно да се живее. Как ще коментирате?

Всеки ден има веселби, но не са толкова фрапиращи, както преди. Сега има постоянно полицейско присъствие и ограничение – на децибелите, на часа. Съставят се актове на нарушителите. Неприятно е, но постепенно ще отшуми. Тези увеселения са правени от доста години. Аз задавам въпроса – защо сега започнаха негативните отношения спрямо шума и музиката. Защо точно сега им е омръзнала тази музика, в рамките на година-две. С това искам да Ви кажа, че се създава изкуствено напрежение между цигани и българи.

Предстоят избори следващата година. Какви са Ви очакванията?

ДПС ще участва на всички избори. Ще се направят необходимите постъпки за европейските, местните и евентуални предсрочни.

Очаквате ли да има такива?

Вероятно, ако Валери Симеонов не подаде оставка и може би ще бъдат две в едно – местни и парламентарни. Ще разчитаме много на младежката организация, защото в нея влизат образовани момчета и момичета.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close