Регионални

Алпинистът Атанас Скатов гостува в Самоков, разказа за изкачването на 14-те осемхилядника

Жанета Димитрова

Единственият веган в света, изкачил най-високата точка на Земята – Еверест, гостува в Самоков, за да разкаже за последното си приключение. Това е наученият му експеримент с изкачването на 14-те най-високи върхове на Земята без консумация на животинска храна. Срещата се проведе на 20 март в конферентната зала на Община Самоков. Това не е първото гостуване на Скатов в Самоков,  преди 3 години тук той представя първата си книга – „Богинята Майка на Вселената. Дневникът на един веган“.

Последната си история, алпинистът описва в книга, която издава – „Манаслу“ – първа от поредицата „Над 8000 метра“. През 2012 година, Скатов започва да спортува и в ума му се заражда идеята да изкачи “Седемте континентални първенци”, проект известен като Seven Summits. С този свой експеримент става първият българин завършил проекта. Това го амбицира да поеме по пътя на височинния алпинизъм към 14-те осемхилядника на планетата. Започва през 2013 година с първенеца на Африка – връх Ухуру, без никакви умения по планинарство.

На 24 май 2014 година изкачва връх Еверест, така става единственият веган в света изкачил най-високата точка на Земята. Същата година се докосва до четири континентални първенци, а за две години – изкачва цели шест.

През 2016 стартира втория си проект „Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника“ – отново без консумацията на храна от животински произход. Започва с връх Манаслу в Хималаите, чието име носи последната му книга, върхът е осми по височина на планетата.

Следваща година прави нещо, което не е правено досега в алпинизма – изкачва 6 осемхилядника за 6 месеца. Дотогава рекордът е 4 осемхилядника за една година. Изкачва най-смъртоносния връх в света Анапурна 1, намиращ се в Хималаите, до момента докоснат от 220 човека в света, над 80 човека са загинали в експедициии към върха.

За пет години, Скатов участва в 15 експедиции в 12, от които стига до върха. Изкачва 7-те континентални първенци, 6 върхове над осемхиляди метра, публикува 2 книги, 3 филма и изнася 45 презентации, които посвещава на приключенията си по пътя към световните върхове.

Пред самоковската публика, алписнистът разказа за своите успехи и неволи, за подготовката и физическия труд, които изисква височинният алпинизъм. Показа някои от любимите си кадри и видеа направени в тежки метереологични условия и бурни ветрове. На много от снимките, запечатали радостта да си на върха, Атанас държи цветно знаме с надпис „Обичам те, Васко“ – послание към деветгодишния му син. Споделя, че малкият всеки път помага в подготовката на багажа и с нетърпение очаква завръщането на баща си у дома.

През 2015 година, Скатов получава званието почетен гражданин на родния си град – Сливен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close