Регионални

Ало, Спешна помощ?!

Анелия Балабановалинейка

Рано или късно на всеки му се случва да има нужда от бърза и неотложна медицинска помощ. В последно време се разразиха полемики относно изграждането на Спешен медицински център на територията на община Самоков и под каква форма да стане това. Появилият се казус беше предмет на обсъждане по време на последните две сесии. Не закъсняха и реакциите във връзка с това дали въпросният Спешен център трябва да е самостоятелно звено, разположено в двора на болницата или както е до момента – вътре в лечебното заведение като се обнови допълнително.

Един от първите коментари беше на Медицинския съвет на „МБАЛ-Самоков” ЕООД.

По повод решение №468 на ОбС-Самоков от 28.07.2016 г. и във връзка с позиция изказана от д-р Панев – председател на ПК по здравеопазване и социални дейности и подкрепен от д-р Филчев, от Медицинския съвет, заявяват категоричното си несъгласие с изваждането на сграден фонд от „МБАЛ -Самоков” ЕООД, който да бъде дарен на Министерство на здравеопазването. В обръщение до гражданите, изпратено и до медиите, те изразяват подкрепа за изграждането на Спешен медицински център, необходим за жителите на Самоков, който обаче да бъде разположен в двора на болницата, а не в нейните структури. Единодушно е мнението на специалистите от Медицинския съвет да възразят срещу решението на ОбС – Самоков пред Областния управител на Софийска област Росица Иванова и да помолят за преразглеждане на същото.

Потърсен за коментар д-р Панев защити позицията си и по думите му вариантът спешното звено да остане в болницата е по-практичен за пациентите, а и за самите лекари. В рамките на лечебното заведение се намира рентгеновата лаборатория и се правят всички необходими изследвания. По този начин лечебният процес придобива цялостен и завършен вид и така трябва да остане. Осигурява се и по-голям контрол.

Точно на обратното мнение беше д-р Гелев – ръководител на ЦСМП – София. Той е категоричен, че Спешният център трябва да е изграден отново, като самостоятелен обект в двора на болницата и изрази благодарност за взетото от Общинския съвет решение. Според него сегашното спешно звено не отговаря на европейските изисквания, шоковата зала не е пригодена за спешни случаи и незабавна интервенция. В следващите месеци предстои окончателната развръзка и по всяка вероятност стартирането на проекта, който е с осигурено финансиране по европейска програма.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close