КултураЛичностиРегионални

Александър Чобанов – режисьорът на „Под прикритие“ гостува на учениците от СУ „Отец Паисий“

Жанета Димитрова

Интересна среща имаха учениците от СУ „Отец Паисий“ в петъчния следобед. Tехен гост беше Александър Чобанов – режисьор и автор на книги. По инициативата „Писател на заем“, организиран от сайта „Аз чета“,  има за  цел да накара учениците да повярват, че писателите не са само застиналите портрети, които ние виждаме в класните стаи, не са само снимките от учебниците – те са живи хора, които умеят да разказват истински истории в нашето време. Пример за млад и деен човек е именно Александър Чобанов. Той дебютира на литературната сцена през 2008 година със сборника си от разкази „Колекция 18“, с който става носител на голямата награда за проза в националния конкурс   за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково. Последният му роман „Неотминало“ излиза през 2017 година. В последните години е един от най-добрите български сценаристи в станалите популярни телевизионни сериали – „Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Дървото на живота“ и др. Едновременно с това е сценарист на образователните концерти  на Максим Ешкенази.

Темата на гостуването му в самоковското училище е „Как да разказваме история“ . Самият той подчерта пред учениците – „Можеш да разказваш истински само за нещатата, които се случват сега“. Пред младата аудитория той разказа за първата си среща с творчесвото на Достоевски, което ражда любовта му към книгите, а от там и интереса към писането.  Именно писането се окава ключов момент от живота му. Първоначално започва да изписва цели тетрадки с разкази, без дори да предполага, че това е неговото бъдеще и кариера. Първият човек, който забелязва таланта му е неговата учителка по литература. „Достатъчна амбиция е някой да ти подаде ръка“, споделя за първите стъпки в писането режисьорът. Следва голямата промяна в живота му – телевизионната машина го завърта в ритъма си, учи го на труд, дисциплина и постоянство. Дава му ценни житейски уроци, които Чобанов сподели пред възпитаниците на СУ „Отец Паисий“ на близък до тях език. Освен това „Как да разказваме история“, гостът разказа  свои интересни житейски случки и даде примери на учениците за това как технологиите улесняват, но правят живота и емоциите на хората по-повърхностни. Интересен за децата беше фактът, че колегата режисьор на Чобанов живее в Германи и въпреки, успешната им съвместна работа те никога не са се виждали. Младият автор провокира различни въпроси и размишления в публиката, която освен, че беше заинтригувана от работата му по телевизионни продукции, познаваше творчеството му.

„Ролята на героя се възприема спрямо времето, в което функционира неговият образ и спрямо нуждата на публиката или отделния човек“, казва Александър Чобанов. Също така споделя, че често сам той преживява чувствата и емоциите, които влага в героите си и как техните характери, често биват взаймствани от тези на близки приятели и роднини. Определя родните зрители като хора с богата култура, широк светоглед и добри познания в киното и литературата, чието мнение трудно би могло да бъде подведено. Срещата продължи повече от час, а младият режисьор успя да задържи интереса на учениците докрай. Събитието се оказа приятно извънкласно занимание с образователен характер и цел да мотивира все повече деца да обърнат поглед към книгите, които биха им били добър пътеводител в живота.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close