ПолитикаСамоков

Александър Методиев – Сали събра най-много преференции за ДПС и се отказа от депутатското място

Ясни са депутатите, които ще вземат осемте мандата за областта

„Самоков 365“

В края на седмицата станаха ясни точните резултати от изборите и имената на лицата, които ще влязат в новия парламент. Това са първите избори в условията на пандемия и макар да оставиха усещането, че протекоха доста вяло, все пак изненанди не липсваха. Рекорден брой самоковци – над 20 се наредиха в листите с мераци за бъдещи народни представители. Най-много преференции за София област събраха Валентин Милушев и Александър Методиев – Сали. И си гарантираха депутатското място. Но в последствие Методиев се отказа от участие в 45 НС.

София област има осем мандата, които ще бъдет заети съответно от трима депутати от коалиция ГЕРБ – СДС – водачът на листата Младен Маринов, бившия министър на туризма Николина Ангелкова и втори мандат за самоковския председател на местната структура на ГЕРБ Валентин Милушев. Интересното тук още в началото на изборите бе присъствието в листата на трима кандидати за НС от Самоков – Милушев, Цветан Сичанов и Александър Боев. Като и тримата бяха поставени на задни позиции, особено Сичанов и Боев. Вотът показа, че Милушев успя да събере 4199 гласа, което е повече от водачите на листата. За сравнение Младен Маринов има 3266 гласа, а Ангелкова 3918. Изненадващо бе участието на Александър Боев, защото на кметските избори през 2019 година той беше леко детрониран от листата от по-младите лица в партията. На тези избори отново беше сред последните в листата и събра 892 гласа в своя подкрепа. След участия на кметски избори, проби за самостоятелна дейност и партии, той отново се върна в ГЕРБ. Сичанов събра 373 преференции. Общият брой на подкрепилите коалицията ГЕРБ – СДС е 36 788 души.

Новакът на политическата цена – партията на Слави Трифонов, пък показа, че и без афиши и кампания се печелят избори, като събра 19 882 гласа. Влизат двама представители на 26 МИР – Виктория Василева и Георги Георгиев. „Има такъв народ“ успя да измести дори БСП в Самоков. Защото за никой не е тайна, че Самоковската община е оцветена от години в червено. В Самоков имаше офис на партията, но нямаше местен кандидат. Интересното тук е, че първи координатор за партията в Самоковско бе… Цветелина Джелепова. Поради неизвестни причини обаче, на нейно място като човек в офиса в града бе поставена Цветанка Войнова, която бе симпатизант на ГЕРБ. Джелепова е общински съветник от година и половина от квотата на ПП „Воля“. А на изборите през април тази година тя бе част от листата на… ВМРО. Това се казва да го можеш! За сметка на това в листата на патриотите отсъстваше фигурата на председателя на местната структура Кирил Стойков. Човек, който е в редиците на местните патриоти от години. Местните структури се дистанцираха от избора на Джелепова за участие от ВМРО и подкрепиха само партията, без преференция. ВМРО в Софийска област събраха 4817 гласа. Но останаха извън 4-процентната бариера и няма да участват в управлението.

С един мандат е БСП за България, където народен представител е водачът на листата Иван Ченчев. Така той запазва досегашното си депутатско място в редиците на червените. БСП получи звучен шамар на изборите през 2021 година. Дори на местно ниво събра по – ниска подкрепа в сравнение с прекия си опонент. 17 397 души са гласували за социалистите. Местният кандидат Николай Кокалов не води никаква предизборна агитация, не го видяхме на нито една шатра в града. Но така или иначе той получи подкрепата на 1019 души.

Движението за права и свободи също е с един мандат и той е за Руслан Коларов. Интересното тук бе участието на колоритния Александър Методиев – Сали, който успя да събере най – много преференции за ДПС от областта – 2 143 гласа. Много повече от водача на листата. Заедно с него на изборите бе и неговата внучка Веселина Василева и настоящият общински съветник Йордан Сугарев, който той покровителства още от отминалите кметски избори. Сред останалите кандидати за народни представители от ДПС за 26 МИР попадна и Ваня Мартинова. В края на тази седмица Методиев декларира, че се отказва от мястото си в парламента и го отстъпва на водача Руслан Коларов. Интересен ход, предвид силната заявка с големия брой гласували, цели секции, подкрепили Методиев. Неговият аргумент е, че до три месеца отново ще има избори и няма смисъл да участва в 45 НС.

Последният мандат е за д-р. Александър Симидчиев от Демократична България. Коалиционното обединение събра негативния вот срещу управляващите, заедно с „Изправи се! Мутри вън!“ и „Има такъв народ“. В Софийска област за ДБ са гласували 5 482 души. Имаше и самоковец в листата – д-р. Андрей Андреев. Той бе ново в листите и събра 173 гласа.

КП “Изправи се! Мутри вън!“ остана без депутат от областта, въпреки че общественикът и консултант по финансови въпроси Райко Масларски бе най-напред в листата – на второ място. Масларски успя да събере 232 гласа.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close