Политика

Александър Методиев – Сали от ДПС влиза в парламента на мястото на Емил Иванов

SaliСкандален общински съветник влиза в парламента на мястото на назначения за управител на София – област Емил Иванов. Ромът Александър Методиев – Сали от Самоков, който е разследван от прокуратурата за кражба на ток, ще положи клетва като народен представител следващата седмица.

Сали е на второ място в листата на ДПС в Софийска област. Името отново се завъртя в публичното пространство – този път като организатор на нелегалното енерго в Самоков.

От десет години десет хиляди роми в квартал 7-и на градчето са нелегално свързани към електрическата мрежа. Схемата работи перфектно под чадъра на активисти от ДПС и БСП. В махалата няма електромери. Ромите обаче плащат тока на доверени хора на Сали.

Нелегални кабели са опънати от стълбовете до къщите на мургавите. Много от тях са с подово отопление, което консумира огромно количество енергия. Местните тарикати дори изобретили алтернативни системи, за да се топлят през зимата. За целта те използват стари пружини от легла. Свързват ги към мрежата и така се получава огромна печка с открити реотани.

Според жителите на града тарторите в махалата са назначили двама дебеловрати млади роми с прякори Пижо и Водката да събират по 20 лева от всяка къща за ток. До прокуратурата е стигнал сигнал, че далаверата се върти под чадъра на ДПС активисти, които държат ромите чрез шалтера в подчинение и ако не гласуват правилно, остават без елекричество. Местни политици и общественици са категорични, че няма друго обяснение ДПС да събира над 10 000 гласа по време на избори в Самоков.

Цигани твърдят, че Пижо и Водката били хора на ДПС и носели парите на местния лидер Александър Методиев, който ще влезе в парламента на мястото на Емил Иванов.

Прокуратурата проверява и устен сигнал, според който Методиев и Добруджански имали договорености за наем на два предоставени трафопоста, които да захранват 400 домакинства в махалата срещу 20 лв. на месец, което възлизало на осем хиляди лева на месец. Това води до възмущение на местните хора, които смятат, че при такава консумация не е възможно едно домакинство от поне 10 души да изразходи енергия за 20 лева. Ексерти са категорични, че средният разход на къща е 50 лв., а не 20 лв.

Една от причините за тези нерегламентирани плащания е, че къщите са незаконни, нямат акт 16 и няма възможност за откриване на партида и така се стига до безразборно потребление. Само малка част от къщите в квартала са в регулация и имат нотариални актове и са легални клиенти на ЧЕЗ.

От цялата схема ЧЕЗ губи огромни суми, които начислява на сметките на редовните си абонати. Коментарите са, че управляващите са измислили схема да държат в подчинение електората от махалата и че освен хора на ДПС от шалтера се ползали и от БСП. Това се виждало ясно при гласуването на докладните в Общинския съвет, ДПС винаги играе с БСП, но това е индиректно доказателство и не може да бъде приложено по нито едно дело като годно пред съда.

Месеци преди изборите токът на ромите спирал. Сделката била – пускаме ви тока, но срещу гаранции, че всичките ви хора ще гласуват за нас, разказват възмутени граждани на Самоков. В прокуратурата тече разследване, но до момента не става ясно парите къде потъват, кой ги прибира, кой с кого дели и за коя партия дружеството си позволява толкова огромни загуби и как и с какво компенсира щетите.

В публичното пространство Александър Методиев Сали също е свързан с поредица скандали. При последните избори за местна власт Сали е уличен в участие в схема за купуване на гласове. Ромите обясниха, че тези които не искат да участват в схемите, са били нарочно наклеветявани и арестувани.

Сали стана национално известен и с побоя над футболния съдия от Сливница Марио Спасов. Реферът беше зверски пребит по време на мача между циганския аматьорски футболен тим Спартак-Самоков и Звездец-Горна Малина от първенството на “А” Областната група. Пребитият съдия заяви, че президентът на Спартак Александър Методиев е предизвикал отборът да го смаже от бой. Случаят, както и този с купуването на гласове, потъна в небитието, след като всички играчи от отбора на самоковската циганска махала отрекоха, че са пребили арбитъра и заявиха, че съдията е отнесъл ритниците от побеснялата публика, която тогава е нахлула на терена.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close