Политика

Александър Методиев – Сали: “Има инвестиционни намерения към Самоков”

sali semeistvoПредвижда се реконтрукция на пътния участък Самоков – Дупница

Анна Манова

Александър Методиев, познат на местните жители на град Самоков, а вече не само на тях като Сали, е доста коментирана парламентарна личност. Влизането му в парламента беше съпроводено от множество коментари и редица протести. Причината за тази бурна реакция беше влизането му като депутат не от София област, а от Кюстендил. Жителите на Кюстендил пък отказаха да припознаят Методиев като свой народен избранник и излязоха на масирани протести. Така или иначе, както обикновено се случва, целият шум отмина. И сега срещам Александър Методиев в парламентарното кафе, за да поговорим за град Самоков, инвестиционните намерения, незаконното строителство, частното енерго и за обещанията и реалността. В хода на разговора Методиев не скрива, че се е отдръпнал от самоковските медии и отказва каквито и да било коментари или гостувания, причината е огромното разочарование, което е изпитал преди влизането си в парламентарната зала през новия политически сезон и отношението на съгражданите му като цяло към всички изсипани към него подмятания и обвинения.

 Така или иначе той се съгласи на този разговор само с нас, за да изясни какви са приоритетите и ангажиментите, които е поел в качеството си на народен представител.

Г-н Методиев, как се чувствате отново на депутатското място през новия политически сезон?

Чувствам се много добре. Мога не само да се развивам като личност, но и да допринеса за по-доброто изграждане и развитие на Самоков, самоковци и на българските граждани като цяло. Парламентът дава тази възможност, ние в качеството си на народни представители да разполагаме с такива правомощия по-бързо да решаваме доста отлагани във времето проблеми.

Какво се случи за повече от 100 дни управление на новото правителство?

Как да ви кажа, политическите игри продължават и всъщност те никога няма да спрат. Лошото е, че се заиграват игрички между политическите партии, като не се обръща реално внимание за решаването на глобалните проблеми, а се акцентира на размяната на клюки и на различни реплики между политически партии и съответните министерства.

Защо толкова често Ви виждаме в Самоков?

Аз не мисля, че се появявам често в Самоков, а ако си идвам то е през почивните дни. Свободното си време ползвам, за да посетя всяко едно населено място в нашата страна, за да мога да се запозная с проблемите на съответните общини, за да мога да реша някои от належащите проблеми. Макар че някои са ми възложени, пък остават във времето, защото не са толкова лесни за решаване. Затова не ми остава много време да прекарвам в Самоков и не мисля, че често може да ме видите там.

Освен срещата при кмета, имате ли някакви други общи инициативи с останалите самоковски представители в парламента?

Аз не присъствах на тази среща, защото имах лични проблеми. Но работим много добре с другите самоковски представители и смятам, че сега е моментът да направим всичко необходимо в рамките на този мандат за самоковска община и за подобряване на стандарта на живот на самоковските граждани.

А извън общото говорене, може ли да конкретизирате какво точно мислите да направите?

Още миналата година имах разговори с израелски бизнесмени, които имат желание да инвестират в България. Проведохме тези дискусии с Емил Иванов, бившия областен управител на София област. Тогава получихме уверение от тези бизнесмени за желание за инвестиране в самоковския район. Като имаме предвид възстановяването на двете предприятия „Рилски лен” и „Слатина”, съответно превръщането им в нови предприятия в индустриалната зона. По този начин ще се осигурят по 1000 работни места, или общо 2000 места от двете предприятия. Правят се проучвания от страна на израелските бизнесмени. Надявам се, че още тази година ще бъде представено на нашата Община и на общинските съветници инвестиционното намерение, което съответно трябва да се приеме от ОбС и да бъде предоставен необходимият терен. Но това е във времето. Също така с г-жа Коцева обсъждахме да осигурим финансови средства за реконструкция на пътния участък Самоков – Дупница. И съответно неговото разширяване. Това е най-важното засега. Като имаме, разбира се, и още идеи, но не може всичко да стане с магическа пръчка. Трябва да се поставят приоритети и да се действа, а не само да се говори. Пак казвам, че сега е моментът при четирима самоковски депутати да направим нещо за Самоков. Нищо, че сме представители от различни парламентарни групи – Самоков ни обединява.

Успяхте ли да се изкажете от парламентарната трибуна и ако да, каква беше темата?

Все още е раничко да се изказвам. За мен изказването би трябвало да е свързано с реален повод. В момента подготвяме една промяна в Закона за устройство на територията, свързана с узаконяване на незаконни жилищни сгради. От миналата година го подготвям този проект. Вероятно до месец – месец и половина ще бъде готов и внесен от мен, за да бъде приета тази промяна.

Ще почувстваме ли реална полза от Вашето присъствие в парламента като жители на най-големия град в областта?

Би трябвало и ще се радвам да е така. Аз също искам моето име да се сързва с това, че съм допринесъл с нещо за Самоков и за развитието му във възходяща линия.

Вашата внучка Веселина има желание да става журналистка, какво я съветвате?

Моето мнение е, че се захваща с една много неблагодарна професия. Тази професия изисква много труд и постоянство. Предупредих я, че се захваща с нещо много трудно, но щом го иска няма как да не и подам ръка.

И за финал на нашия разговор един въпрос с усмивка – вкусно ли е депутатското кюфте?

Все още не съм го пробвал, вероятно е вкусно. Това е мит, които всеки свързва с парламента и народните представители.

За Частното енерго с въпросителна

Няма как в разговор с народния представител Александър Методиев да не стане въпрос за незаконното строителство в циганските квартали и за мрежата от жици, които доста често предизвикват прекъсване на електрозахранването на една част от жителите на град Самоков /особено на тези в долната част на града, намиращи се в непосредствена близост до квартала/. Именно от нашия град и от редицата разследващи материали се появи терминът и явлението „Частно енерго”. Всъщност през последната година на показ излезе нещо, за което, ние, самоковци знаем от доста време. В следствие на което си замина от поста действащият до този момент шеф на Енергото – Добруждански. Но нападките не спряха и наяве излязоха доста интересни неща – как някой упражнява натиск над ромското население и всъщност събира суми за изразходвана енергия, но къде отиват парите остава въпрос с повишена трудност.

„Вероятно знаете, че аз инициирах срещи въз основа на нападките, отправени към мен. Разбра се, че няма частно енерго и няма такива намерения. Първите ми два месеца като народен представител минаха в срещи с предствители на ЧЕЗ, на които обясних ситуацията в квартала. Имаше три такива срещи, като на третата поканих да присъства и кмета на Община Самоков г-н Вл. Георгиев. На нея се реши ЧЕЗ да възстановят електрозахранването в квартала, със средства от ЧЕЗ и да започне поетапното изграждане на захранването там. И това вече е факт”, обясни Методиев. Стана въпрос за правата и задълженията на ромското население, като у нас усещането е за наличието само на една от тези две взаимовръзки. Методиев пояни, че всеки с открита партида трябва да си плаща изразходваното и не скри, че трудно ще се изградят в неговите хора навици, които до този момент безвъзвратно са отсъствали, но все пак това е пътят. Но не пропусна да обвини и държавата, че не е предоставила възможност да бъдат собственици на самите жилища – „Как да бъде един жител данъкоплатец като няма собственост”, заключи Методиев.

Съвсем отделен остава въпросът за собствеността и „никненето” на нови и нови постройки, тип барака, върху която обаче можете да видите персийски килим, плазма и сателитна чиния. Държавата и общините да му мислят, а ние – останалите, ще чакаме да дойде видов ден.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close