ОбществоРегионални

Александър Методиев – Сали: „Връщам се в Самоков, за да направя това, което съм пропуснал преди 15-16 години”

Анелия Балабанова

След известно затишие, името на Александър Методиев-Сали отново се появява на самоковската политическа сцена. „Върнах се в Самоков, защото виждах, че в последните години няма никакво отношение и развитие в ромската махала” – коментира той. Това, което изтъква като цел в бъдещата си работа е облагородяването на квартала и превръщането му в едно добро място за живеене.

Г-н Методиев, броени дни ни делят от встъпването в длъжност на новия Общински съвет. Кои ще бъдат приоритетите във Вашата работа?

Целите, които съм си поставил е да направя така, че нашият цигански квартал да стане част от градската среда на Община Самоков. Иска ми се той да промени основно облика си в следващите четири години. Ще съм първият циганин от Самоков, който ще предложи още в първите заседания на Общинския съвет, да се проектира 7 квартал, да се направи водопроводната и канализационна мрежа. Също да се прокарат нови, нормални улици, за да се придвижват превозните средства, защото в този момент улиците са се превърнали в пътеки от незаконните заграждания. За целта ще съдействам за премахването на тези незаконни постройки и жилища, за да се направят съответните подобрения в махалата. Ще внеса предложение за спиране на незаконната сеч в района на Община Самоков, а също и на превозните средства, които не отговарят на условията на пътното движение. С тези мои действия аз ще се опитам да постигна разбирателство между цигани и българи в нашата община и да се спре недоволство към циганите, че те не си плащат тока, водата, данъците и т.н.

Какво още предвиждате?

В Общинския съвет ще работя затова да няма незаконни жилищни сгради, които ще бъдат премахнати и на тяхно място да се даде възможност за построяване на жилища с необходимите строителни документи. Да се спре незаконната сеч за дървесина, движението на ППС, които са в окаяно състояние и предпоставка за пътни инциденти. Да се преустанови незаконната дейност на кафенетата в махалата, кръчми и хранителни магазини, защото това рефлектира върху всички останали, живущи в Седми квартал. Не искам 100-200 недобросъвестни жители на квартала да бъдат пречка за останалите 11 хиляди, те да бъдат оплювани и набеждавани за престъпници. Ще наблегнем върху това най-вече да спрем музикалните тържества на открито. Крайно време е и ние, циганите, да спазваме законите на Република България. Не само да търсим права, угодни за нас самите. С тези свои действия предполагам, че ще бъда нападнат от своите съкварталци, но по-голямата част от тях след известно време, след като започне да личи промяната, ще благославят хората, направили от този цигански квартал едно добро място за преживяване на ромските семейства и деца.

Не се ли притеснявате за последствията, защото това са рестриктивни мерки, с които хората от квартала не са свикнали?

Естествено. В началото ще има големи нападки срещу мен, но аз съм свикнал. Вече 23 години съм в политиката. Свикнал съм на всякакъв вид нападки и това не ме притеснява. Напротив, амбицираме още повече. Аз не искам това да бъде цигански квартал, а от кварталите в градската среда на Самоков. Затова се връщам в Самоков. С тези основни предложения аз смятам, че ще имам подкрепата на всички колеги от Общинския съвет и общинска администрация в лицето на кмета Вл. Георгиев. Нека заедно да направим през тези четири години един истински прекрасен Седми квартал и в него да живеят хора, които спазват законите на Република България.

Ще търсите ли подкрепа на изявени лидери в махалата за по-голяма масовост?

Естествено. Иска ми се ако не да спрем, то поне да намалим употребата на наркотици. Това също е цел, която си поставям. Ще търся подкрепа от всеки, без изключение. Смятам, че всеки добросъвестен гражданин на Общината ще откликне на моето виждане за постигане на по-добри жизнени условия в Седми квартал и спиране на беззаконието. Аз напуснах „Евророма” поради тази причина. Моят десетгодишен престой в тази партия дефакто беше ненужен заради това, че нищо не се направи. Не само за ромския квартал в Самоков, но и за тези в страната. Знаете, аз бях зам.-председател на тази партия и отговарях на национално ниво за ромската общност. Връщам се в Самоков, за да направя това, което съм пропуснал преди 15-16 години. Иска ми се от тук да тръгнат положителните неща към ромския етнос. Това да бъде град без етническа омраза и расизъм. Една задача, която трябва да започне отнякъде. Смятам, че за тези четири години ще направим много, за да тушираме вече назрялото напрежение между българи и роми.

Ще затвърдят ли подобни мерки позициите на ДПС в махалата?

ДПС е партия, която откликва на всички български граждани. Също така решава проблемите на циганската общност. Винаги ще заставаме зад добрите идеи и идеите, които са залог за обединение. Заявявал съм и друг път, че ДПС не е етническа партия. В нея членуват българи, цигани, хора от всякакъв етнос. Връщането в Самоков за мен не е крачка назад, а стъпка напред, с която искам да помогна не само на своите съкварталци, а на цялата самоковска общественост. Това, че имаме един мандат повече не ме удовлетворява, защото аз съм максималист и търся максималното.

Оттук-нататък накъде?

Оттук-нататък ние с г-н Сугарев ще се опитаме да работим за благото на самоковска община, заедно с останалите съветници в ОбС-Самоков. Апелирам към колегите, които са избрани да направят същото. Да няма разделение, наши и ваши.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close