Самоков

Александър Ласкин от Доспей празнува вековен юбилей

Самоков 365

На 13 ноември в Общината посрещнаха втория за тази година столетник – Александър Ласкин от Доспей. В присъствието на негови близки, кмета селото – Николай Гешев и медиите, Елена Ковачка поднесе торта от името на читалище „ Отец Паисий” с. Доспей с най-добри пожелания към рожденика-юбиляр. Дядото получи поздравителен адрес с плакет и парична сума от Община Самоков,  връчени от Силвия Стойчева – председател на ОбС-Самоков. Като фронтовак, той получи награди и заслужено признание от министъра на отбраната на Република България – Красимир Каракачанов, както и от Съюза на ветераните от войните.

На присъстващите, Александър Ласкин разказа за това, което си спомня от живота си, за участието си във Втората световна война и работата в мините. Целият му трудов път преминава в каменовъглената мина в Доспей, където се пенсионира. „Заедно с това гонех и домашната работа” – похвали се той. Александър е първият столетник, който пуши. Освен това обича да похапва люто и пийва по чашка ракия, издадоха близките му. Сред тях бяха две от дъщерите и две от внучките му. Дядо Сашо може да се похвали и с праправнук – Венцислав. Както се казва: „Дай, Боже, всекиму!” да доживее и дочака тази преклонна възраст. В добро здраве и завидна сила на духа, на каквито се радва столетникът от Доспей. Леко недочува и се придвижва с помощта на своите верни помощници патериците, но това не му пречи да се радва на живота и да черпи с пълни шепи от него.

В началото на 2016 г. 100 години навърши друг жител на Доспей – Славчо Докузов. За 2017 г. пък това е вторият столетник, който отива на крак в Общината, за да получи поздравления по повод вековния юбилей. Припомняме, че миналия месец Христо Мазнев от Самоков навърши 100 години и беше посрещнат подобаващо.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close