БоровецИнтервюОбщество

Александър Вукадинов – собственик на хотел „Алпин”: „Боровец никога не е губил репутацията си пред туристите”

Анелия Балабанова

През зимата Боровец приковава погледите и вниманието. Много хора разчитат да си осигурят финансов ресурс поне за няколко месеца на принципа „ден година храни”. Това е и времето, в което всеки един от обектите се опитва да осигури уют, комфорт, както и развлечения от всякакъв калибър за своите гости. Сезон 2016/2017 премина под знака на 120-годишнината, която отбеляза най-старият ни зимен курорт. С времето много от нещата са се променили, а доста от проблемите напомнят за себе си и избуяват подобно на трън, забит в нечия пета. Само преди дни беше поставено началото на новия активен зимен туристически сезон. Без излишен шум, фанфари и официално откриване. За сметка на това от фирмата-концесионер на пистите и съоръженията – „Бороспорт” АД обещаха по-добри трасета за спускане, от които любителите на зимните спортове да се възползват. Топлото време и безснежната зима може да изиграят лош номер, но все пак надеждата остава. Началото на ски-сезона беше предшествано от протести, подети от сформирания Инициативен комитет с искания за промяна и адекватно заплащане. Очаквано, с оглед на цялостната картина доста от обектите имаха затруднения при набирането на персонала. Наред с това обаче има и такива, които с упорита и целенасочена работа са вкарали дейността си в русло и без особени притеснения отвориха вратите си за своите посетители през зимния сезон. Александър Вукадинов – собственик на „Алпин” споделя някои от тънкостите в това да предлагаш качествен туристически продукт и хората да те предпочитат отново и отново. Преди около месец „Алпин” получи за четвърти път награда за най-добър ски-бутиков хотел на България. Ето и подробности „от кухнята” разкрити от Александър Вукадинов. В разказа си от първо лице той не пропусна да спомене, че заслугата е на целия екип. Голяма част от хората в него са дългогодишни служители, на чиито усилия и професионализъм хотелът все още разчита. Самият той прекарва голяма част от времето си, вторачен в работата, без да гледа в „паничката” на другия и към днешна дата това се явява рецептата за успех.

Г-н Вукадинов, в началото на новата година и активния туристически сезон, с какви очаквания ги посрещате?

С очаквания за по-добри резултати, стига да има сняг. Работим и имаме договори с английски фирми. Благодарение на това сме единственият хотел в  България, който е платен напълно празен, т.е независимо дали има или няма туристи, те ни го плащат.

За четвърти път бяхте обявени за най-добър ски-бутиков хотел на България. На фона на наградите, които печелите, вероятно и очакванията стават все по-високи относно работата, относно качеството на предлагания туристически продукт, така ли е?

Теза награди са за екипа на хотела. Искам да спомена имената на Донка Виденова – управител хотелска част, Людмил Георгиев – управител на ресторанта, Любомир Шакалов – главен готвач, Владимир Йовев – началник поддръжка и инвестиции, Катя Петрова и Петър Пърлев – администратори, Георги Кьосев – отговорник ски-училище, Борислав Босев – управител ски-гардероб, Валентина Груева и Детелинка Груева – камериерки. Хотелът работи от 17 години, а някои от тях са от самото начало.  Наградата е тяхна заслуга, на целия персонал. Тя се дава в Австрия, Кицбюел, всяка година през месец ноември . Оценката не е от самите организатори на събитието, а е свързана с почиващите в хотела. Гостите споделят мнения и дават отзиви затова каква услуга са получили, как е обзаведен хотела, чистота, качество на обслужване и всичко това се събира наедно. След това има един период от три месеца за гласуване. Хората гласуват и за четвърти път успяваме да спечелим. Най-хубавото е, че това е една съвсем реална награда. Посетителите на нашия хотел са претенциозни, на по-високо ниво сме и засега отговаряме на техните очаквания.

Какви проблеми срещате в работата си най-често?

Най-често е намирането на работна ръка – сервитьори, готвачи, тъй като трябва да знаят езици. Трудно, но се справяме. Борим се и продължаваме в същия дух.

Кое ви спасява? Това, че сте сравнително малък хотел ли?

Вероятно и това, че съм лично ангажиран и работя по 12 часа през сезона и извън него. Хората от екипа ми и те са така. Всеки си изпълнява съвестно задълженията и затова е този резултат. Ние сме малък хотел. Те се управляват по-лесно от големите, има по-малко персонал и контролът е по-добър.

Възвръща ли си Боровец името сред чуждестранните туристи на фона на 120-годишнината, която беше отбелязана миналата година?

Боровец никога не си е губил никога репутацията пред туристите. Знаете, че Банско вече е много по-голямо населено място, с много по-луксозни хотели, повече писти, но много от туристите предпочитат Боровец. Курортът от край време е английска дестинация и успяваме да си ги запазим туристите. Губим българите, тъй като няма толкова много увеселителни заведения. Другото е, че много хора си купиха апартаменти в Банско и си ходят там. Отделно доста българи предпочитат уикенд дестинациите в чужбина. Поради тези причини сме загубили част от българските клиенти.

Изпитвате ли притеснения, че усилено се говори за втори лифт на Банско и има окончателно решение затова?

Не, даже им стискам палци това да се случи. Скиорът е като голфъра, обича да кара навсякъде.  Само на едно място му омръзва. Колкото и да е хубаво, ще кара ден, два, три, пет пъти ще ходи, ще дойде и на Боровец. По-близо сме до София. Който кара тука ски, кара и навънка. Около 60 % от хората ходят вече навънка. Изобщо не се опасявам от липса на клиенти ако се изгради втори лифт на Банско.

Какво трябва да се случи, за да работите още по-добре и посетителите да се чувстват още по-комфортно?

Да се пооправи инфраструктурата. Това лято се направи голяма стъпка с изграждането на канала и водопровода. Прави се нов план на улична регулация, ако и той се осъществи – с по-широки, по-чисти улици, асфалтирани добре, ще се случат нещата.

Боровец на самоковци ли е, защото имаше такива коментари назад във времето? Началото на декември беше белязано и от протести срещу заплащането. Какво Ви е мнението?

По отношение на собствеността, голяма част от нея вече не е на самоковци. Малко сме тези, които разполагаме с такава. За мен е важно работната ръка да е от Самоков. От 42 човека, които съм наел само трима са извън Самоков.

Какво е цялостното усещане за Боровец и визията на курорта?

Не искам да засягам никого. Аз също имам къщичка, но някои от къщичките са в ужасен вид. Би трябвало Общината да прояви по-голям контрол и ако им продължава договорите да зададе критерии и ако отговарят да ги оставят. Ако не да ги блъскат. В най-лошата махала в Самоков и по селата не можеш да видиш такива къщички. А иначе създават задушевна атмосфера, уют и чар. Трябва обаче да се обърне внимание на външния вид.

Какви са Ви очакванията за 2018 г.?

Гледаме си работата, печелим награди и продължаваме напред. Общината е регулаторът, който казва какво ще се случи. В хотела съм от 17 години, завършил съм Техникума. Работил съм общо 32 години в сферата на туризма като съм минал всички етапи на развитие. Сега строя втори хотел в Боровец и ще се казва „Алпин” – Арена. Като цяло мога да кажа, че малко инвестиции има в последно време на Боровец. Трябва да се помага на инвеститорите, не да се пречи. Ще има нов план за улична регулация и нов план за триъгълника, дано се случат тези неща. Стратегията за развитие трябва да е свързана с правене на повече изкуствен сняг и „Бороспорт” АД да имат възможност за реализация на бъдещи инвестиционни намерения.

На финала, какво си пожелавате на себе си и на екипа, с който работите?

Всички да сме живи и здрави, да продължаваме в същия дух, да продължаваме да предлагаме качествена туристическа услуга. Ако сме достатъчно съвестни, всичко си идва на мястото, рано или късно.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close