Общество

Александра Заркова на тематична среща в Самоков

Паник атаките през погледа на холистичната психотерапия

Анна Манова

Александра Заркова е клиничен психолог и холистичен прихотерапевт, основател на холистичната психотерапия в България. За първи път тя ще гостува в Самоков на организирана дискусия по темата за паник атаките. Паническите атаки са наричани още „бичът на 21 век”, като се смята, че всяка втора жена и всеки трети мъж страдат от такъв тип психически дисбаланс.

Срещата ще се проведена 1 август от 18:00 часа в х-л „Арена” Самоков. По време на дискусията ще имате възможност да научите повече за холистичния метод на психотерапия, механизма на ПА, и да обсъдите важни за вас въпроси по темата в групова работа с холистичните психотерапевти Александра Заркова, Мария Крекманова и Мартина Бандрова.

За подробности по темата потърсих Юлияна Рангелова13867028_10207310505661986_20772648_nтерпевт, работещ под супервизията на Александра Заркова.

 

За първи път в Самоков се организира подобен тип събитие. Нека започнем с това – какво всъщност означава холистична психотерапия?

Психотерапията е възможност за собствено израстване и успешност. Личните проблеми на хората се дължат на психологически травми, конфликти между инстинкти и защити, на незадоволителни междуличностни отношения или екзистенциални дилеми. В психотерапията човекът върви ръка за ръка с помощта на терапевта по пътя на опознававането на самия себе си. Може би се питате какво означава холистично? Ще цитирам Александра Заркова: „Холистичното идва от гръцки – holos – т.е. цял, цялостен, хармонична цялост на физичното, когнитивното, емоционално – психичното и духовното.“ Аз бих добавила, че методът е холистичен, т.е. цялостен, защото черпи основите си от най-добрите метдологии на психологията. Изразявам това, защото съм на мнение, че днес много се спекулира с науката Психология. Не мисля, че единствено с техники на дишането, повтаряне на позитивни словосъчетания или с потупване по рамото, един процес би дал качествен оздравителен резултат на каквото и да е личностно затруднение или конфликт. А повече за същността на холистичната психотерапия ще чуем от нейния основател – Александра Заркова,  на срещата която предстой в града ни.

 Каква ще бъде основната тема на срещата?

Темата на срещата ще бъде „Паник атаките през погледа на холистичната психотерапия“. Говорили сме и друг път с теб, Ани, за паник атаките. Някъде в медийте съм чувала, че това е бичът на 21 век, че от тях страдат всяка втора жена, всеки трети мъж. Не твърдя, че тази информация е от представителна извадка, но е факт, предвид моята практика, която е стартирала от около година и предвид дългогодишната практика на Александра Заркова. Големият интерес по темата ни провокира да организираме една среща в Самоков, която смятам, че ще е първа, но в никакъв случай последна. Хората от града ни ще имат възможност да чуят Александра Заркова за паник атаките.

Говори ли се достатъчно по този проблем?

Да, говори се. Но по-важното е качеството, а не количеството, т.е не какво, а как.

Към кого е насочена дискусията за паник атаките?

Към всеки заинтересован да научи нещо за психотерапията и за страданието на хората, които са изживели или изживяват паник атаки.

Забелязала съм, че хората сме доста скептични, когато се заговори за психотерапия. И в тази връзка няма как да не те попитам за ползата от тази дискусия.

Мисля че хората от града имат уникалната възможност да усетят атмосферата на едно качествено общуване, да се докоснат до едни честни и човешки взаимоотношения.

Какво друго да очакват хората, които ще посетят 13649723_10207310506382004_1624994226_nсъбитието?

Освен внасяне на яснота и дискусия по конкретната тема,
участие ще имат и холистичните психотерапевти Мария Крекманова и Мартина Бандрова. Както за тях, така и за Александра Заркова, в интернет може да се намери достатъчно информация, както и 13664866_10207310506342003_1113157697_nда се гледат техни телевизионни участия.

От теб какво да очакваме?

Аз лично мога да говоря много за паник атаките от личен опит и не само, но на тази първа среща, ще отдам заслужената значимост на моя учител Александра Заркова и запознаването с Мария Крекманова и Мартина Бандрова.

Кога и къде ще бъде събитието?

Събитието ще бъде на 01.08.2016г. от 18:00 до 20:30 часа в конферентната зала на хотел „Арена“- Самоков. Цената за участие е 10 лв., като искам да подчертая, че цената е символична, предвид смисъла и важността на темата за психичното здраве, както и високият ранг на презентаторите. Хората, които искат да посетят събитието могат да се запишат на телефон 0885 95 99 94 или да заявят участие на страницата във фейсбук: Паник атаките през погледа на холистичната психотерапия.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close