ЗлободневноОбществоСамоков

Актове отнесоха организаторите на масовата литургия по време на пандемия

„Самоков 365”

Актове са съставени на организатори и вярващи, участвали в масовата литургия, състояла се на Цветница. Над 200 души присъстваха на молитвата, провела се в двора на църквата в ромската махала в Самоков по време на пандемия.

Директорът на ОД на МВР София обл. комисар Николай Спасов обясни за “Здравей, България!” по Нова ТВ, че до този момент са съставени 116 акта, в това число на пастора, организаторите и част от вярващите, които са разпознати на заснетия клип от провелата се служба. Глобите са в размер между 300 – 1000 лв. Полицията в Самоков е съставила 40 акта и се е самосезирала по случая.

Пред екипа на „Самоков 365” пастор Николай Василев обясни, че са спазени всички разпоредби, пространството е дезинфекцирано, хората са били с маски и на отстояние от 2 метра един от друг. Той поясни също, че няма забрана за това храмовете да са затворени и не счита за нередно, че всички вярващи са се молили за здраве и спасение на града и държавата от коронавируса. Допълни също, че другите традиционни молитви са се предавали онлайн и не  е имало подобно струпване на хора от началото на обявената пандемия в страната. В словото си към присъстващите пасторът споменава, че е провел разговор с кмета на Община Самоков Владимир Георгиев и той е знаел за провеждането на литургията. Дали това е така, обаче не става ясно.  От друга страна е интересен и фактът защо не е имало полицейско присъствие, което да не позволи събирането на толкова хора на едно място, както беше в православните храмове в същия празничен ден в града.

Районният прокурор на Самоков Ваня Панева поясни, че досъдебно производство ще установи каква е била дистанцията между хората и дали са спазени всички разпоредби на правителството.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close