Слайд категория

Ако питате “Това ли е градо”?, тук ще ви отговорят “Да бе, ОТИ ШО”?!”

achoВсяко място има своята митологична и фолклорна основа, особено що се отнася до темперамента и манталитета на местните. И помислете – иначе нямаше да ги има градските легенди. Колко много майтап могат да съберат те и веднага, директно прилагам пример – Перник и Враца. Тези два наши града са емблемата на чешитите – безкрайно директни и откровени. Северозападът наистина може да е много беден регион, но от тристранката Враца-Монтана-Видин…  тръгват фрази,  които меко казано ще ви разсмеят – „Една жена ядосана от поредния запой на съпруга си излязла на терасата и гневно се провикнала: “Нема ли у тоя град мъже, бе?!?” Тогава от няколко тераси се чуло: “Що, да нямаш нещо за пиенье?” или пък  врачанското признание: “Откак е станало виното, съм изпил не повече от едно кило вода и то кога съм си мил очите.”

Перничани и те не остават по-назад с особената си любов си към голфовете и винкела. Пък и не само – когато прочетете няколко от пернишките лафа, няма как да не се превиете от смях. И да се убедите, че Бермудският триъгълник е нищо в сравнение с нашата малка България и нейния хумор. Според перничани анаболни стероиди са винкел, стрит на прах, а изневяра по пернишки е, когато чужд мъж бие жена ти.

Отскоро самоковският език и характер се разпространяват със завидна скорост и онлайн. Гнездото на нашия общ характер може да бъде намерено във facebook и по-точно в групата „Кореняци самоковци”. Тази група за близо седмица съществуване успя да събере 1569 души. Там се събират бисери и афоризми, които имат за цел единствено да погледнат над нашия необичайно богат запас от кисели физиономии хумористично.

Ние, самоковци, се славим като хора преки и директни, обичаме да се побийваме, особено, когато пийнем повечко, да заглеждаме другите и да ги коментираме и  т.н, и т.н. Създателят на „Кореняци самоковци” се казва Ангел Щъркелов. За концепцията на групата, за идеята, за вдъхновението и за нашия общ характер, дълбок и необятен като кладенец, говорим  с Ангел.

Здрасти, Ачо, отне ни малко време да разконспирираме кой стои зад „Кореняци самоковци” и най-сетне разбрахме. Кажи ни откъде дойде идеята и очакваше ли такъв сериозен отзвук?

Идеолог на групата съм аз, а самата идея за нея дойде преди около седмица. Беше ме налегнал тежък вирус и от скука, вероятно това е основната причина групата да се появи. Вече „илядиме” от миналата седмица. 80%  от публикуваните статуси там са лично творчество. Групата не е намек към самоковци, по никакъв начин. Всички самоковци кореняци много добре познават манталитета ни. Нямам за цел да обиждам някого или нещо, просто целта е хумор и забава. Даже още ми е чудно как за 3-4 дена успя да събера толкова много хора в нея. Не очаквах такъв интерес.

Как ги измисляш? Това е точно едно към едно, ако се заслушаме в говоренето на хората.

Дарба, не знам какво да ви кажа. Не ме провокира конкретна ситуация. Аз измислям и събирам лафове от хората. Всеки ден се старая да измислям поне по няколко нови неща, които, както казах, са лично творчество. Обаче, понеже групата е отворена, гледам, че и други хора публикуват на стената й. Всеки, който изпрати бисер или своя творба също има заслуга за популярността й. Не се качват само нецензурните, дискриминационни и расистките текстове. Това не искам да се чете там – никакви преки обиди към лица и въобще обиди.

Само самоковци ли харесват страницата?

Не знам, предполагам, да.

Такива ли сме ние, каквито излизаме като статуси в групата?

По принцип самоковци са малко кютуци по характер и излиза, че приемаме съвсем нормално като взаимооотношения помежду си, това, което пишем. За нас не е изненадващо това. Може би така сме свикнали и не намираме нещо страшно. Както перничани приемат винкела като техен герб едва ли не, така сме и ние.

Какво можеш да изброиш като характеристика на кореняка самоковец?

Типичният самоковец в повечето случаи е непукист. Не мога да ни нарека лоши, защото звучи много общо. Има изключения, както навсякъде. Самоковецът е много открит човек. На него, ако нещо не му хареса, той си го казва открито. Има една голяма степен на откритост в него – не обича да бъде двуличен. Не изглеждаме толкова странни отстрани, защото всяка част на България си има свой диалект. Макар че ние идваме малко груби на моменти, но какво да се прави – тук си е твърда работата. Много хора така си говорят и в реалния живот – и оттам де факто идват повечето идеи. Според мен, обаче, не трябва да се толерира този тип говорене.

Случва ли се да ти отнемат авторството на даден лаф?

Да, пращали са ми мои неща, но аз не се сърдя. Това даже много ме радва, не се нервирам изобщо. Щом нещо му харесва, нека си го краде, нека си го преписва.

Какво ще е бъдещето на тази група?

Ще продължи да се развива – снимки и повечко лафове. Може би някога ще има и видео, но трябва много свободно време, за да търся материал. Тази страница трябва да забавлява. Дори ако един човек е в Париж, като влезне там, пак да може да се посмее.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close