Политика

Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят (Народна мъдрост)

Георги Даскалов

Фактите около делото за касиране на изборите за общински съветници в Самоков са пределно ясни. Има секционен протокол – от секцията в Ярлово – данните в който нямат нищо общо с действителните резултати. Нещо повече – ако в протокола са били записани действителните резултати, това е щяло да повлияе върху избора на конкретни общински съветници.

Може би резултатите за партийни листи няма да се различават съществено, сиреч – политическото представителство, ако тази дума изобщо е уместна за българската политика и за българските избори – вероятно ще се запази в същите пропорции. Но има вероятност и протоколи от други секции да са сбъркани. Не знаем, понеже в случая съдът е изследвал само протокола от Ярлово.

Съдебното решение е ясно. То постановява, че изборите трябва да бъдат касирани и повторени, тъй като от протокола се вижда, че най-малкото персоналният състав на Общинския съвет би бил друг, ако са записани истинските резултати.

Затова и от формална юридическа гледна точка казус няма. Върховният съд би трябвало да потвърди решението на Софийския административен. Ама в България това, че нещо е абсолютно чисто като фактически състав, често не означава нищо. Съдът решава конюнктурно, в зависимост от политическо, парично или друго влияние. В това почти всеки е имал сгода да се убеди сам.

Така че финалът е отворен. Може да касират изборите. А може и да не ги. Зависи.

Сега повечето от засегнатите, включително и тези, които са подписали жалбата, смятат, че нови избори ще потвърдят резултата от старите. И че Общината ще трябва да плати. Сметнах колко – около 20 000 лева за заплати на изборджиите в общинската комисия и секционните плюс масрафа за отпечатване на бюлетините плюс още малко пари за логистика – хартия, храна, транспорт, охрана и други такива – може би 50 000 лева ще стигнат. Бълха я ухапала общината, Самоков е богат град.

Частните разходи, за още една кампания, са си башка.

А ще има гъдел, пак кебапчета и телевизията и вестниците ще изкарат някой лев. Ще се раздвижи местната икономика.

Що се отнася до резултатите, по-скоро съм склонен да се съглася, че ще се повторят. Но може и да не се. Например „Самоковци за Самоков“ със сигурност няма да включат мистериозния Спас в листата.

Но може да има и генерални размествания. С касирането има прецеденти. Например преди години „Евророма“ спечели изборите за общински съветници в Сандански. Санданските цигани не са баш като самоковските, те са интегрирани, голяма част от тях работят, къщите им често са измешани с българските.

Ама циганинът си е циганин и местните продадоха „лиценза“ на „Евророма“. На ДПС. Така при повторните избори „Евророма“ изобщо я нямаше, но за сметка на това ДПС пласира няколко бройки съветници. В интерес на истината това бяха почти същите хора, ама от друга партия.

Знам, че в много от листите имаше и има търкания, сериозни, така че повтарянето на изборите може да провокира още битки и по-силните да изядат по-слабите. Но като цяло си мисля, че картинката няма да се промени особено.

Така че смисълът от евентуално решение за касиране на изборите е да бъдат спазени формалните правила. Извън всякакво съмнение те са нарушени. Не смятам, че е с умисъл и от лошотия. Просто хората толкова си могат.

От практическа гледна точка упражнението няма да донесе съществена промяна. Мачът е свършил. Владко е кмет, а опитът ме е научил, че поне в Самоков партийният състав на Общинския съвет няма никакво значение. За две-три заседания се оформят „тематични мнозинства“ и в крайна сметка става така, както кметът е решил.

Разбира се, и той не решава еднолично, само че решенията му не зависят от тези, които са избрани в Общинския съвет. Или поне не само от тях и не от всички. И там има фигуранти.

Там е основното.

И накрая, колкото и избори да правим, когото и да изберем за кмет, генералният въпрос за Самоков остава – какво да правим с циганите. Щото наближава времето, когато те ще решават какво да правят с нас. И не ми се мисли.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close