ОбществоРегионалниСамоков

Акордеонистът Димитър Рогачев с първо място от Международен конкурс в Македония

Анна Манова

Самоковският акордионист Димитър Рогачев донесе още едно отличие за родния град, този път от участието си в Международния конкурс за млади музиканти „Сергей Михайлов“, провел се в гр. Щип, Македония. Той се завърна от представянето си там със златен медал в своята възрастова категория. В момента Димитър е единадесетокласник в ПГ „Константин Фотинов“.

Международният конкурс се проведе в периода 4- 13 май 2022 г. На 12 май взеха участие акордеонистите. Журито и участниците са от Македония, Сърбия и България. Самоковският талантлив музикант Рогачев се яви в категорията, в която са най-големите участници и изпълни най-дългата си програма до сега, с продължителност от 16 минути. В нея той включи Токата и фуга в ре минор от Йохан Себастиан Бах, „Торнадо“ от Анатолий Кусяков и „Тема“ на Петър Ралчев в обработка на Добромир Митев. Проф. д-р Добромир Митев е преподавател по акордеон в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Димитър Рогачев е негов ученик вече три години.

„Регламентът на този конкурс изискваше изпълнение на пиеса, написана преди 1800 г., както и оригинална пиеса за акордеон. Аз изпълних и обработка на пиеса в български народностен дух. Условието на категорията, в която участвах, бе програмата, която представям, да бъде изпълнена на мелодични баси. Мелодичните баси представляват система в левия корпус на акордеона, която позволява изпълнение на огромен набор от пиеси, което иначе не е възможно. Изпълнението на третата пиеса всъщност беше първата по рода си интерпретация на българска народна музика за мелодични баси, като лявата ръка не просто акомпанира на дясната, а има същото значение и функция – изпълнява втори глас с украшенията, характерни за нашата музика“, споделя детайли от изпълнението си Рогачев.

„Щастлив съм, че имам възможността да свиря на акордеон с мелодични баси, тъй като той дава изключителни възможности. Такива акордеони едва наскоро започнаха навлизането си в България и затова смятам, че всеки би се изненадал от способностите им. Моята цел е да се развия максимално с акордеона в сферата на музиката“, подчерта Димитър.

През следващия месец му предстоят участие в един международен и един национален конкурс по акордеон.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close