ОбществоРегионалниСамоков

Акордеонистът Димитър Рогачев спечели първо място от „Акордеомания“

Анна Манова

Самоковският талантлив акордеонист Димитър Рогачев уверено върви по стъпките на своята не по-малко успешна сестра Ирена Рогачева, като трупа солидно количество отличия от разлини конкурси. Поредното първо място този път е с адрес Плевен и е от провелия се между 01.07 – 04.07.21 г. Международен фестивал „Акордеомания“. Той е платформа за оживен творчески и интелектуален обмен между международно признати творци и преподаватели с млади и талантливи музиканти от цял свят, на които се предлагат нови идеи, възможности за творческо израстване и изграждане на контакти за бъдещи професионални кариери. Фестивалът е в две направления – Международен и национален акордеонни конкурси.

Димитър взе участие в трета възрастова група в националния конурс, която включва ученици от 10 до 12 клас. А жури бяха едни от най-големите имена в акордеонното изкуство от Русия, Франция, Сърбия и България. Самоковският музикант се представи с „Токата“  от Йохан Бах, „Спомен от старо време“ от Петър Ралчев и „Ne Me Quitte Pas“ от Жак Брел в аранжимент за акордеон. С този репертоар той се класира на първо място в категорията си. Отличната си подготовка Рогачев дължи на проф. д-р Добромир Митев, който е преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Акордеонната академия предлага на участниците майсторски класове на педагози и изпълнители с международна известност като Юрий Шишкин  (Русия), Фредерик Дешамп (Франция) и др., и workshop zone с признати специалисти и успели изпълнители – лектори в семинар за професионално развитие в областта на акордеонното изкуство.

„За мен беше изключително преживяване да бъда на тази сцена и да свиря пред това жури. Ако този конкурс не се състоеше, щеше да е малка вероятността да се срещна с тези преподаватели и изпълнители. Участвах и в майсторските класове на Юрий Шишкин (Русия) и Фредерик Дешам (Франция) – абсолютни професионалисти. Участвах и в семинар на Юрий Шишкин във връзка с меховата техника при акордеона. Много съм развълнуван и щастлив от всичко, което се случи на този конкурс. Срещнах се за пореден път и с най-добрите българи акордеонисти от музикалните училища в страната. Лука Симич (Сърбия) и Юрий Шишкин изнесоха виртуозен концерт на 01.07, а аз взех участие и в Гала концерта на 03.07 Благодарен съм и на моя преподавател проф. д-р Добромир Митев“, сподели пред екипа на „Самоков 365“ Димитър Рогачев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close