Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Акордеонистката Ирена Рогачева с второ място от международен конкурс в Италия

Aнна Манова

Самоковката талантлива акордеонистка Ирена Рогачева се завърна с престижното второ място от 28-то издание на международния конкурс „Prize of Lanciano”, който се проведе в италианския град Ланчиано в края на миналата година.  Ирена се представи с три пиеси в категорията за вариете музика и успя да впечатли голямото журито от професионалисти, които оцениха таланта и възможностите и я класираха на второ място в категорията.

В момента Ирена е третокурсничка в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и това е първо нейно участие в международен конкурс. В музикалната надпревара тя бе придружена от своя преподавател доц. д-р Добромир Митев и още трима нейни колеги от Академията. Ирена е единственото момиче в групата. Повод за гордост на преподавателя по акордеон е, че и четиримата музиканти се завърнаха с отличия– с две втори места и две трети в различни категории.

„За мен беше истинско предизвикателство и първи международен конкурс, в който участвам. По този начин успяваш да усетиш дали се движиш в правилната посока. Видях участници от доста балкански страни. Истински ме впечатли първото място, което беше за един словенец. Свиреше доста професионално, но и инструментът изиграва водеща роля. Акордеонът му беше на световно ниво, най-добрият произвеждан до момента – „Юпитер Баян”. Този музикант беше извън класациите, отличи се с първите няколко акорда”, сподели Ирена.

Тя не скри, че участието на подобен тип конкурси е свързано с доста финанси. И конкурсната такса за международните конкурси често достига размера на една семестриална такса в университета. Таксата за участие в нейния случай е поета от Младежката организация на българските акордеонисти, на която тя е член и координатор за Самоков. Ирена мечтае да има възможност да се явява на повече такива конкурси, а най-голямото й желание е да събере смелост да участва на един от най-големите конкурси от този тип, който се провежда в Германия. За сега продължава обучението си в НМА и ще се подготви за Националния конкурс „Танцуващи клавиши”, който ежегодно се провежда в Нови пазар.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close