КултураОбществоРегионалниСамоков

Акордеонистите от музикалната работилница на Машов представиха годишната си продукция

Анна Манова

Талантливите музиканти от школата по акордеон към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” представиха своята годишна продукция. Мини концертът се състоя в петъчния ден – 27 юли от 18:00 часа, в библиотеката към културната институция.

Акордеонистите, под ръководството на Георги Машов, показаха какво са усвоили в часовете на репетиции и подготовка пред своята най-вярна публика – техните родители и близки. Прозвучаха познати класически изпълнения, не липсваше съвременното звучене и връщането към българския корен с хубавата и многообразна народна музика. От класа по акордеон се изявиха Диана Златева, Мария Йорданова, Николай Шаклев, Иван Милошев, Николай Йорданов, Радослав Даганов, Георги Даганов, Николай Петров, Димитър Рогачев, Иво Иванов и Адриан Чучуков. А всяко едно изпълнение се радваше на бурни аплодисменти. В ролята на водещ на събитието се изяви ръководителят г-н Машов, който представяше индивидуално всеки изпълнител и съответното произведения. На места акомпанираше на своите възпитаници и се радваше на тяхното отлично представяне. Музикантите показаха умения и виртуозност като направиха няколко дуета и една полифония.

Финалът на продукцията беше поставен от талантливия Мариан Минчев, който е познат на широката аудитория като част от школата по акордеон, а по настоящем му предстои да бъде 12 клас в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Мариан има зад гърба си множество награди, като една от последните е първо място от международен конкурс, провел се в Босна и Херцеговина. Той заедно с Ирена Рогачева, като дует и индивидуално, са лауреати от различни конкурси за акордеон и безспорно са най-голямата гордост и признание за труда на своя ръководител. Ирена е студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Тя не успя да присъства на годишната продукция. Но и двамата млади музиканти са си обещали, че ще продължават да се занимават с акордеон. От своя страна Мариан Минчев демонстрира широките възможности на инструмента, който традиционно се свързва с народната музика. Едно от избраните произведения беше „Лято” из „Четирите годишни времена” на Вивалди и си заслужи бурните аплодисменти на всички присъстващи.

„С това приключи този сезон на нашата музикална работилница. Много съм благодарен за старанието на всички музиканти и ги очаквам отново”, каза ръководителят на класа по акордеон Машов. Той сподели, че е доволен от постиженията на своите ученици. Заслужено след старанието получават и награди от различни конкурси. Не е без значение и  40-годишният опит на ръководителя, който с много желание обучава всеки нов клас въпреки трудностите. И най-голямото му желание е младите да проявяват интерес към акордеона, защото той има заслужено място в нашата музика – класическа, народна и съвременна.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close