Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Акордеонистите на Георги Машов лауреати от Национален конкурс в Пловдив

Анна Манова

Акордеонистите от школата към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”, под ръководството на Георги Машов, отново се доказаха като едни от най-добрите сред 7 000 млади музиканти. Те показаха умения и техническа подготовка, което им донесе заслужени отличия от Националния фолклорен конкурс „Орфееви таланти”, провел се между 21-24 март в Пловдив. Организатори са Български национален младежки фолклорен съюз и АМТИИ – Пловдив.

Националният конкурс „Орфееви таланти” е най-мащабният състезателен форум у нас. Като във всяко издание броят на участниците нараства. Тази година над двадесет авторитетни специалисти в областта на българската народна музика, танц, етнография и фолклор оценяваха кандидатите. Председател на журито бе ректорът на АМТИИ – Пловдив проф. акад. Милчо Василев.

Самоковските акордеонисти се представиха на 23 март /събота/. Те участват за поредна година като всеки път успяват да впечатлят журито и да си тръгнат с отличие. Този път от школата на Машов се явиха два дуета, които станаха лауреати. Отлично представяне направиха дуото Иво Иванов и Адриан Чаучев, както й Димитър Рогачев и Николай Петров. Младежите показаха майсторство в изпълнението на фолклорна музика. Митко и Ники изсвириха ръченица по аранжимент на ръководителя си Георги Машов и кюстендилска копаница. Иво и Адриан – право хоро и еленино хоро. Адриан Чаушев в момента е ученик в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград.  Акордеонистката Ирена Рогачева, която е бивша възпитаничка на самоковската школа по акордеон, също стана лауреат, като този път се представи като студент от НМА. Ирена е подготвена от своя преподавател проф. Добромир Митев. По думите на Георги Машов тя е вдигнала летвата доста високо и е показала талант и виртуозност със своето сложно изпълнение. Другият талант от Самоков Мариан Минчев не успя да участва тази година, защото е абитуриент и се подготвя за предстоящите матури по акордеон, наред с това прави професионални записи.

„Музикантите се представиха отлично, бяха много спокойни и уверени. Миналата година също взеха награда от Пловдив, но преди да тръгнем оттук им казах, че отиваме да победим. От нас зависи да бъдем подготвени, а след това журито ще оцени дали сме се справили. Истината е, че трябва много да се работи и не просто да се изсвири, а да е направено музикантски. Момчетата дадоха всичко от себе си. Адриан Чаушев в момента учи в Благоевград. Тук работим по моя програма, а от следващата година той може да се явява индивидуално с преподавателя си Христо Златков, който е много добър акоредеонист”, сподели Машов.

На финала председателят на журито лично поздрави ръководителя и самоковските музиканти като ги покани следващата година пак да участват в националния конкурс.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close