Регионални

Аз съм Мусала!

Метеорологичната станция на върха е затворена след 84 – годишна дейност

Любомир  Кузев

Снимка: Георги Големинов
Снимка:
Георги Големинов

Метеорологичната станция на връх Мусала преустановява работа за неопределено време. Причината е, че след смъртта на шефа на станцията Огнян Филимонов има недостиг на добре подготвен за зимните условия квалифициран персонал. Това съобщи ръководителят на Департамента „Прогнози и информационно обслужване“ към Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Христо Георгиев.

55-годишният Огнян Филимонов, който от 20 години работи като метеоролог на Мусала, нелепо загива на 20 септември под върха. Той подал необходимите данни и излязъл на разходка в околността. Служителят обаче не се върнал в станцията и неговите колеги подали сигнал на тел. 112. На следващия ден е намерен в подножието на връх Мусала, откъм страната на Леденото езеро. Предполага се, че се е подхлъзнал и е паднал от високото преди Трионите.

На 30 септември ръководството на БАН взема решение станцията да бъде временно консервирана. „Ще се спрат наблюденията за няколко месеца през зимата и ще се възобновят през май. Това ще бъде само тази година поради възникналите трагични обстоятелства там и трудности“, обясни проф. Христо Георгиев. На станцията работили пет души, но след смъртта на Огнян Филимонов останали четирима, а малко след това негов колега решил да напусне. До 1 октомври останали само трима специалисти.

„Има нови колеги, които имат нужната квалификация, но ако започнат работа сега, няма да могат да се адаптират към тежките зимни условия. За да не се рискува животът и здравето на хората, беше взето решение да се преустанови дейността на метеорологичната станция на връх Мусала, докато не свърши зимата“, посочи още проф. Георгиев.

„Не смятам, че трагичният инцидент с колегата и мой личен приятел Огнян Филимонов, който 20 години работи в станцията, и фактът, че няма подготвени хора, са причината за консервирането на станцията“, пък заяви метеорологът Красимир Стоев. Според него изтъкнатите от ръководството доводи не са истинските причини за затварянето на станцията. „Няма как да ни обяснят, че сега условията са по-тежки, отколкото през Втората световна война, сподели Красимир Стоев, когато работата й не е спирала.
Станцията е била национална гордост, а сега ще бъде съсипана заради безхаберие, гневят се служителите на  станцията.

По информация на медии директорът на Департамента „Прогнози и информационно обслужване“ към БАН проф. д-р Христомир Брънзов, за когото се твърди, че е затворил метеорологичната станция на връх Мусала, има бизнес с автоматични метеостанции. Служителите на станцията обаче отказваха коментар по този въпрос.

“В България имаме 40 станции, от които следим времето. Докато станцията на връх Мусала е затворена, ще компенсираме с информацията от другите 39”- информира проф. Христо Георгиев, който е ръководител на департамента „Прогнози и информационно обслужване“ в НИМХ към БАН. От там уверяват, че работата на метеорологичната станция на връх Мусала ще бъде възстановена през месец май догодина.

Метеорологичната станция на най-високия връх на Балканите – Мусала, е открита на 2 октомври 1932 г. и наскоро навърши 84 години. Оттогава досега без прекъсване метеоролозите провеждат там наблюдения на времето. На всеки три часа се предават данни от върха в помощ на прогнозата за времето и предупрежденията за опасни явления. Според синоптиците тя е едно от ключовите места за измервания на температурите у нас, а и се дава важна информация и за страните от Балканите и Европа.

“След затварянето на станцията на връх Мусала прогнозите за времето няма да бъдат напълно точни” – сподели синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките Красимир Стоев, който работи в областта на изготвяне на краткосрочни прогнози за времето и предупреждения за опасни и особено опасни явления на територията на България, както и изготвяне на месечните метеорологични прогнози за България.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close