Политика

Аглика Крушовенска: „Дойде времето да поведем заедно войната и да я спечелим”

Самоков 365

Аглика Крушовенска е едно от познатите имена в редиците на „Зелените”. По време на тази предизборна кампания идеите за чиста и хармонична среда, в която да живеем се преплетоха с тези на новата политическа формация „Движение Да, България”. Добре познати, залегнали в платформите на множество политически формации се оказаха теми като борба с корупцията, реформа в правосъдието и съдебната система. Направените стъпки в тази насока се оказаха доста нерешителни. Ще се промени ли това след тези избори и въобще имаше ли реална битка на политическата сцена през последния месец. Доколко е логична и оправдана появата на още една формация с мисъл в зелено. Заедно не сме ли по-силни. Или „Съединението прави силата” вече е излезло от актуалност.  

Как оценявате едномесечната предизборна кампания. Имаше ли реална битка на идеи или по-скоро разменяне на взаимни обвинения?

Да си кажа честно, предизборната кампания на т.нар. „системни партии” за мен отдавна е напълно безинтересна и изобщо не я следя. Тя е пълна с фалшиви ценности и обслужва фалшиви битки, за които аз лично нямам никакво желание да отделям време и енергия. Ясно ми е, че Борисов и Нинова няма как да не са излезли да си доказват кой е по-голям мъж, че националистите ни „бранят“ от целия свят, че Марешки е бил във вихъра си с детектор на лъжата, безсмислен референдум или някакво друго авангардно политическо решение, че ДПС пак е спасявало турците от всичко, докато ги обрича на пълна зависимост от себе си… Но този филм вече толкова пъти сме го гледали, че не си струва дори да говорим за него.

Тази кампания обаче достигна неподозирано дъно в черния пиар, който слугите на Пеевски проведоха срещу коалицията „Да, България“ с издаването и разпространението на две безплатни книги с общ обем над 500 страници, пълни с изсмукани от пръстите компромати срещу нашите активисти и кандидати. Един тюрлю гювеч, предназначен за инертните и ограничени хора, които мафията разчита да манипулира, за да крепи империята си. Фактът, че мафията оцени толкова високо потенциала на коалицията между „Движение Да, България“, Зелените и ДЕОС и похарчи между половин и един милион лева, за да произведе компромати срещу нас, е изключителен комплимент за нашата работа до сега и ни кара да сме много горди от отреденото ни място на най-значим техен противник.

„Зелените” станаха коалиционна част от сравнително нова политическа формация „Да, България”. Какви рискове крие подобна стъпка?

За нас тази стъпка е опит да дадем начало на едно широко обединение на чистите и честни хора в политиката, които имат като ясен приоритет върховенството на закона. То е и опит „Зелените” да разширим влиянието на нашите идеи и политики сред един по-широк кръг от политически активни хора, с които сме били заедно в много битки до сега, като например протеста срещу назначаването на Делян Пеевски, но и в много от демонстрациите, свързани с чисто зелени каузи – за горите, за Пирин, за дивите плажове… Всички ние сме печелили нашите малки битки поединично. Просто дойде времето да поведем заедно войната и да я спечелим.

Относно рисковете, те за нас не са големи, тъй като „Зелените” сме една от партиите в България с най-ясна идейна идентичност и с най-открояващо се политически поведение. Това няма как да се загуби. Рисковете са пренебрежимо малки в сравнение с ползите, които обединението ни носи и потенциала, който изграждаме заедно.

Какво очаквате, след като станат ясни резултатите на 27-ми март?

Очаквам нестабилен парламент, който няма да изкара пълния си мандат. В началото ще има договорки за правителство, но малките и агресивни потенциални участници много скоро ще покажат, че тяхната подкрепа има сериозна цена и ще поискат повече отколкото сега доминиращите в политическия пейзаж ще са склонни да им дадат.

Очаквам коалиция „Движение Да, България“ да бъде активна и несломима опозиция, която да не пропуска нито един гаф и безобразие, които управляващите неминуемо ще произвеждат ежедневно. Те усещат, че земята под краката им се клати неудържимо и започват да правят все повече грешки, които не могат да бъдат скрити и подминати просто така.

Кои са основните приоритети, които си поставяте като политическо обединение и какво ви отличава от останалите претенденти за депутатски места?

За коалиция „Движение Да, България“ основен приоритет е върховенството на закона. Той трябва да се постигне чрез решителни мерки за изваждане на мафията, която е превзела държавата ни, изсмуква жизнените сили на икономиката, превръща хората в зависими и безправни свои роби и деморализира цялото ни общество, като налага усещането, че нищо не зависи от нас.

Фактите са, че всяка година от обществени поръчки у нас се крадат 2 и половина милиарда лева. Толкова пари са достатъчни, за да се дадат 1 млн. лв. за всяко българско училище, или 98 млн. за всяка общинска болница, или да се изградят 1500 нови детски градини, или да се построят 3 магистрали като Хемус.

Повечето от проблемите с унищожаването на природата и задушаването на зелената икономика също са резултат от корупцията и от това, че мафията е превзела държавата ни. В България не се прилага европейското законодателство в областта на околната среда. Затова страната ни има най-много наказателни процедури от Европейската комисия именно в тази област.

Нашият приоритет за борба с мафията е взет на въоръжение от много политически сили, но никоя от тях няма реалното намерение да работи за тази кауза. Защото повечето партии днес са част от обслужващия персонал на мафията. Единственият политик, участвал в управлението, който показа, че има волята да направи някакви промени в тази посока, беше Христо Иванов. И когато разбра, че няКОЙ не иска да му позволи да го направи, той напусна поста на правосъден министър, който заемаше и застана в ясна опозиция на управлението.

Журналист, преоткрил красотата на музиката, майка, общественик, а сега и кандидат за народен представител. Какво те мотивира да се включиш в активната политика? Политиката за теб е…кауза, начин за изява или път, по който да бъдат реализирани определени идеи?

За мен, като човек завършил Политология, е напълно ясно, че политиката е вплетена и в най-тънките нишки на нашия живот и че това е неизбежно. Много хора се гнусят от политиката, но не си дават сметка, че тя определя огромната част от битието ни (може би с изключение на това кого да обичаме). Затова аз гледам спокойно на политиката и приемам изявите в нея като естествено и необходимо гражданско поведение на всеки, който не харесва нещо в обществото и държавата ни и иска да го промени. Политиката е просто средството, което използваме, за да кажем каква искаме да бъде държавата ни, градът ни и дори улицата пред нас.

За мен политиката никога не е била средство за изява, защото аз самата се чувствам неудобно да бъда във фокуса на вниманието в тази сфера. Бих предпочела да имам възможността да не се занимавам с политика, а само да пея, да ходя по планините и да гледам козички в някое село…

Но, когато виждаме, че нещата в страната ни не вървят в правилната посока, наложително е да се включим в усилието да дадем нова посока на развитието на България. Тя трябва да се превърне в  дом, с който да се гордеем и в който децата ни да остават.

Аз вярвам неумолимо, че ценностите, които „Зелените” отстояваме, са жизнено важни за нас, че те чертаят единствено верния ни път към бъдещето. За да продължим да живеем на тази планета, ние не трябва да рушим това, което не можем да поправим и трябва да се опитваме да оставим след себе си повече от онова, което сме използвали. Защото то е взето назаем от нашите деца и ние им го дължим.

 

`

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close