Обща категорияОбщество

Авторът на „Софийски магьосници” Мартин Колев гостува на учениците от ОУ „Митр. Авсентий Велешки”

Анна Манова

Петокласниците и шестокласниците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” имаха възможността да се запознаят отблизо с младия писател Мартин Колев. Той е автор на сборници с разкази, пиеси, а вече има зад гърба си и първия собствен роман – „Софийски магьосници”. Срещата се проведе на 15 март във фоайето на учебното заведение. Гостуването му в самоковското училище се състоя по покана на Аделина Кюнчарска, учител по ЦДО. Целта на младата учителка бе по интересен и атрактивен начин да убеди учениците, че четенето може да бъде полезно и развиващо въображението занимание. И най-вече да провокира децата освен задължителната литература да потърсят различни стилове, да се запознаят с повече автори, да излязат от интернет пространството. Аделина Кюнчарска се е спряла точно на Мартин Колев, защото е млад съвременен автор, с интересно творчество и го е провокирала да се върне – макар и за кратко- обратно в училище.

Срещата започна непринудено, като учениците се бяха настанили удобно, готови да преоткрият необятния свят на книгите. Колев беше взел със себе си романа „Софийски магьосници” и сборника с кратки разкази „Микро”. Самият Колев подчерта, че това е първата му подобна организирана среща с малките читатели и бързо успя да скъси дистанцията, като на игрови принцип предложи на учениците на едно листче да запишат магическите места в Самоков. Основната му идея беше базирана на това да опознае града през погледа на децата. Мартин Колев обясни пред младата си аудитория, че има опит в четенето още от малък и някак естествено този интерес продължава до днес и дори е прераснал в писане. „Писането за мен е да се вглеждаш в света около себе си. Детайлите са пътят към истината, защото голямото е в малкото, а не обратното”, подчерта Колев. Учениците побързаха да попитат как се става писател, дали има рецепта. Авторът отговори с усмивка, че и за писането, както за всяко друго любимо занимание, е необходимо да се отделя време, за да може нещата да се получават по възможно най-добрия начин. Поинтересуваха се и за магичните места, за които той пише в романа си. „Романът е сериозно занимание. Ловът на такива места е вълшебство”, сподели Колев. Петокласниците и шестокласниците искаха още да разберат дали авторът е открил магични места и в нашия град. Колев се усмихна и сподели, че има желание да ги открие, като подчерта, че всяко място има своя уникалност и доза вълшебство.

На финала на срещата авторът подкани малчуганите да пуснат листчетата с магичните места в Самоков в специално подготвена за случая кутия. Обеща да се започне с тях, а защо не и да станат част от негова следваща книга или пиеса. От своя страна Кюнчарска благодари за отзивчивостта на автора, пожела му творческо вдъхновение и следващ роман. Мартин Колев разписа няколко от своите книги, които подари на библиотеката на училището.

 

 

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close