ОбществоРегионални

Абитуриентите-отличници на Самоков получиха плакети

Анелия Балабанова

Отличниците от випуск 2018 получиха своите плакети от ръководството на общината. По време на традиционната церемония, предшестваща 24-ти май абитуриентите бяха поздравени с пожелание за още много бъдещи успехи. Заедно с тях в залата на Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” дойдоха и развълнуваните им родители. 111 са отличниците тази година от 301 завършващи средното си образование момичета и момчета. Най-много са отличниците от ПТГ “Никола Вапцаров” – 41 от общо 96 зрелостници. Следва ПГ „Константин Фотинов”. Официалната церемония, с която дванадесетокласниците от самоковските училища ще бъдат изпратени, ще се състои на 24-ти май от 18. 00 часа на площада.

„Изключително ми е приятно, че днес сме заедно. Оценката за постиженията са я дали вашите  учители и родители и тук е мястото да им благодаря. Какво да ви пожелая? На първо място здраве, защото това е най-важното и най-ценното. Много енергия, вяра, мечти и ентусиазъм. Ще бъда най-щастлив ако всички тези ваши мечти – за това как да продължите пътя и образованието си и направите първите стъпки в бъдещата си реализация, са свързани с родния Самоков. Градът, който има много будители, и с който се гордеем. Искрено се надявам, че част от бъдещите будители са тук сред вас. И това са хората, които ще градят бъдещето не само на града, но и на България, на Европа. Бъдете горди със себе си, упорити, но не забравяйте родния Самоков” – пожела в обръщението си към младите хора кметът Владимир Георгиев. Заедно с председателя на ОбС връчиха плакети на абитуриентите-отличници от набор 1999.  Едно момче – Веско Стоянов, за който сме ви разказвали трогна присъстващите със своята сила, воля и дух и получи заслужени аплодисменти. Тази година той също завършва. Продължавай да бъдеш същия боец в живота, Веско!

В навечерието на една от най-светлите дати – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, неизменно на дневен ред отново изниква въпросът за образованието днес. Проблемите са си проблеми, само, че празникът е повод за позитивни мисли, изпълнени с гордост. Красноречиво говори твърдението на проф. Роже Бернар: „Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност…”. На 17-ти май над 100 младежи – момичета и момчета получиха първото си по-сериозно признание за положените от тях труд и усилия. Само след броени дни те държат дипломите за средно образование в ръцете си, готови да поемат глътка въздух и направят първите си решителни стъпки в живота. 93 бяха отличниците от випуск 2017 г. и нека всяка година има все повече млади хора, с които Самоков да се гордее.

На добър час и попътен вятър випуск 2018! Да се готвят първите абитуриенти, родени през новото хилядолетие.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close